Kerry har indledt historisk besøg i Havana

USA's udenrigsminister er i Havana for at overvære flagceremoni på den nyåbnede amerikanske ambassade

Som den første amerikanske udenrigsminister i 70 år ankom John Kerry fredag til Havana for at overvære hejsningen af det amerikanske flag over USA's nyåbnede ambassade i den cubanske hovedstad.

Flaghejsningen er endnu et tegn på de forbedrede relationer mellem de to fjender fra Den Kolde Krigs æra.

Det er først gang i 54 år, at det amerikanske flag, Stars and Stripes, hejses over bygningen. Det sker næsten fire uger efter, at USA og Cuba fornyede deres diplomatiske relationer og opgraderede deres diplomatiske missioner til ambassader.

Åbningen og udenrigsministerens besøg er en historisk milepæl og varsler nye tider og stærkere bånd mellem USA og Cuba, der i årtier har haft et anstrengt forhold.

Men begivenheden ventes ikke straks at vende op og ned på det cubanske folks liv.

Handelsembargoen fra 1962, der er afgørende for cubansk økonomi, kan først afskaffes, når Kongressen i Washington beslutter det. Men det ventes, at både demokrater og republikanere bakker op om en sådan ophævelse.

Rejserestriktioner har hidtil forhindret amerikanske turister i at nyde solen i Cuba, men disse ventes at blive lempet som følge af tøbruddet mellem de to lande.

USA's ambassade i Havana blev officielt åbnet 20. juli, hvor også Cubas ambassade i Washington blev en realitet.

Den nye, amerikanske ambassade erstatter det tidligere interessekontor i Havana.

Der er endnu ikke udnævnt en ambassadør, men diplomaten Jeffrey DeLaurentis leder indtil videre ambassaden som såkaldt chargé d'affaires.

Stridighederne mellem USA og Cuba startede 1. januar 1959, da Fidel Castro med sine guerillakrigere tog magten fra den daværende cubanske præsident, Fulgencio Batista, som var støttet af USA.

Krisen toppede, da amerikanerne i 1962 opdagede sovjetiske missiler placeret i Cuba.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer