Kevin straffes med bøde for ikke at tage elever: Det er helt hjernedødt

Fra maj måned tvinges Kevin Christensen til at tage elever i sine fem virksomheder. Ellers kan han se frem til bøder. 'Ville komme til at skovle is i to år', siger han selv

30-årige Kevin Christensen er træt af, at han skal tvinges til at tage erhvervselever. Ellers vanker der bøder. Foto: Ernst Van Norde
30-årige Kevin Christensen er træt af, at han skal tvinges til at tage erhvervselever. Ellers vanker der bøder. Foto: Ernst Van Norde

På en af årets første dage fik 30-årige Kevin Christensen en overraskelse, da han kunne læse, at han fremover skal tage elever fra erhvervsskolerne i sine fem virksomheder.

Modsætter han sig, vanker der bøder på 27.000 per manglende elev.

- Problemet er, at jeg slet ikke har brug for elever. Jeg kan ikke opfinde et behov, vi ikke har, men alligevel bliver jeg straffet med en bøde. Det et helt hjernedødt, siger han til Ekstra Bladet.

Årsagen til Kevins udbrud er, at man fra i år tvinger virksomheder, der tidligere har haft med erhvervsuddannede at gøre, til også at tage eleverne derfra.

- Skulle jeg ansætte en elev, ville personen komme til at skovle is i to år. Det ved jeg ikke, om der var nogen, der ville få særlig meget ud af, siger Kevin med henvisning til den ene af hans virksomheder, der sælger, og bringer, is til drinks. 

Dårlige erfaringer
Kevin Christensen siger selv, at han har en oplevelse af, at de folk der kommer fra erhvervsuddannelser, ikke har de evner, som der kræves.

- Vi har haft en elev før - det var ikke rentabelt, lad mig sige det sådan. Derfor er det også et bevidst valg, at vi har sagt, vi ikke er klar til det. Elever kan føles som en betonsklods om benet, og hvordan skal man så drive forretning, spørg is-manden Kevin.

Handler om tilgang
Erhvervsskolerne selv sad ikke med til forhandlingsbordet, da aftalen blev lavet. Alligevel mener man, at man som virksomhed har et særligt ansvar, når det kommer til at få elever.

- Det her handler også om, hvilken tilgang man har til tingene. Hos os var vi var heller ikke vant til at have elever førhen, men det har vi nu, og det er vi glade for, siger direktør i Dansk Erhvervskoler og-Gymnasier, Lars Kunov til Ekstra Bladet.

- Måske man burde se lidt på sine egne arbejdsgange- og rutiner, så man på den måde kan få skabt plads til en elev.

Vil gå udover andre
Hos Kevin Christensen er han enig, at man bør belønne de virksomheder, som tager elever, men mener stadig, at det er helt vanvittigt, at man skal straffes med bøde.

- Det er det samme, som hvis du sagde til en politiker, at han skulle løbe fem kilometer, og hvis han ikke gjorde, skulle jeg have 500 kroner, siger Kevin Christensen.

I sidste ende mener han, at elev-problemet bare vil ende et andet sted.

- Nu er det her årsag til, at vi skal genoverveje, om vi har mulighed for at tage praktikanter ind fra andre uddannelser - eller jobcentrene. På den måde sender man lorten videre.


Aftalen der er vedtaget i 2016, er et resultat af et enigt Folketing, hvor alle stemte for.

Aftalen er et samlet resultat af en trepart-forhandling mellem Dansk Arbejdsgiverforening, LO og regeringen.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra alle involverede parter.