Kighoste-epidemi i Danmark

Et stigende antal tilfælde af kighoste har nu nået et niveau, der får Statens Serum Institut til at kalde det for en epidemi

Følg Samfund

Antallet af kighoste-tilfælde har nået et niveau, der er over tre gange højere end normalt, og det har nu fået Statens Serum Institut til at kalde det for en epidemi.

Det oplyser SSI i en pressemeddelelse.

Alene fra januar til august i år har der været 1323 tilfælde af kighoste. Det er højere end tallet for hele året for både 2018 og 2017. For voksne er sygdommen ikke farlig, men det kan den være for små børn.

- Kighoste kan være alvorlig hos små børn. Læger anbefales derfor at være ekstra opmærksomme på eventuel kighoste, hvis de oplever patienter med anfald af tør hoste. Det gælder især blandt mindre børn, men også blandt større børn og voksne, som kan udgøre smittekilder til små, ubeskyttede børn.

- Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste, tilbydes forebyggende antibiotika, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Fakta om kighoste

Her er SSi's fakta om kighoste:

- Kighoste er en bakterieinfektion med Bordetella pertussis.

- Kighoste forekommer blandt både børn og voksne.

- Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod ny infektion.

- Formålet med vaccinationsprogrammet er derfor at beskytte de helt små børn.

- Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb.

- Det er især vigtigt at undgå smitte til uvaccinerede spædbørn, da kighoste kan have et alvorligt forløb i denne gruppe.

- Antibiotika-behandling kan anvendes for at forhindre smitte samt som forebyggende behandling ved risiko for smitte til uvaccinerede spædbørn.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrer i en udtalelse forældre til at undersøge, om deres børn følge vaccinationsprogrammet er blevet vaccineret mod kighoste, når de er tre, fem og 12 måneder samt, når de fylder fem år.

- Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre, om det ansvar de har – husk at få jeres små børn vaccineret!

- På den måde kan vi også alle være med til at begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind