Kighoste-epidemi: Sådan ved du, om dit barn er vaccineret

De stigende tilfælde af kighoste har nu nået et niveau, har fået Statens Serum Institut til at kalde det en epidemi. Her kan du tjekke om dit barn er vaccineret

Følg Samfund

Sundhedsstyrelsen anbefaler som følge af udbredelsen af kighoste, at forældre tjekker en ekstra gang om, deres børn er vaccineret.

Det oplyser de i en pressemeddelse.

Efter antallet af kighoste-tilfælde har nået et niveau, der er over tre gange højere end normalt, erklærede Statens Serum Institut tidligere på ugen kighoste-epidemi. Alene fra januar til august i år har der været 1323 tilfælde af kighoste.

Tjek dit barn
Skulle du være i tvivl om, hvorvidt dit barn har fået alle vaccinationer mod kighoste, så er der råd for. Sundhedsstyrelsen henviser til sundhed.dk eller app'en Min Læge, hvor du vil kunne se en oversigt over tidligere behandlinger.

Hvis dit barn følger børnevaccinationsprogrammet, bliver det vaccineret mod kighoste, når de er 3, 5 og 12 måneder. Og igen når de er fem år.

Smitsom infektion
'Kighoste er en meget smitsom bakterieinfektion, og den kan være alvorlig hos spædbørn. Derfor er det vigtigt at følge børnevaccinationsprogrammet  Vi anbefaler, at man undersøger, om ens barn er fuldt vaccineret, og får bestilt tid hos sin læge, hvis de ikke er”, siger overlæge Bolette Søborg i pressemeddelsen

Fakta om kighoste

Her er SSi's fakta om kighoste:

- Kighoste er en bakterieinfektion med Bordetella pertussis.

- Kighoste forekommer blandt både børn og voksne.

- Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod ny infektion.

- Formålet med vaccinationsprogrammet er derfor at beskytte de helt små børn.

- Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb.

- Det er især vigtigt at undgå smitte til uvaccinerede spædbørn, da kighoste kan have et alvorligt forløb i denne gruppe.

- Antibiotika-behandling kan anvendes for at forhindre smitte samt som forebyggende behandling ved risiko for smitte til uvaccinerede spædbørn.

Minister: Forældres ansvar
Tidligere på ugen opfordrede Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en udtalelse forældre til at undersøge, om deres børn følger vaccinationsprogrammet og er blevet vaccineret mod kighoste.

- Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre, om det ansvar de har – husk at få jeres små børn vaccineret!

- På den måde kan vi også alle være med til at begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+