Kikis angst holder børnene fanget: Hvad nu, hvis de dør?

Hvert femte dansker lider af angst. En psykisk sygdom, som kan få fatale konsekvenser. Vi har mødt 32-årige Kiki Andersen, som har angst for at miste sine børn

350.000 danskere lider til dagligt af angst. En folkesygdom med store konsekvenser både for den enkelte, for de pårørende og for samfundet.

For fire år siden blev 32-årige Kiki Andersen fra Farum akut opereret på Holbæk Hospital. Kiki havde indre blødninger i maven og var på grænsen til at lade livet:

- Jeg troede aldrig, at jeg skulle se mine børn igen, fortæller hun.

Kiki udviklede en angst for at være separeret for sine børn, og nægtede at lade sine to små piger på 4 år være alene:

- Hvis jeg sad og så en film med min mand i stuen, så kunne jeg ikke holde ud, at børnene legede inde på værelset eller hvis jeg gik i bad, så skulle de med. De måtte ikke være alene.

Kiki er i dag i bedring, men hun er stadig ikke sluppet helt af med sin angst. Børnene går kun i børnehave på halv tid, og bliver aldrig passet af andre end dem selv:

- Hvis mormor spørger, om hun kan passe børnene, så er svaret et klart nej. Det er rigtig svært for folk at forstå, hvorfor det er så svært. Men jeg kan ikke forklare det. Jeg kan bare ikke holde ud, at de er langt væk fra mig.

Sygemeldt og udmattet
Kiki har på grund af sin angst været sygemeldt og på kontanthjælp i to år. Hun har kæmpet en lang kamp med kommunen og egen læge, om at få hjælp:

- Først blev jeg sendt til Ballerup psykiatri, som på ingen måder hjalp. Så blev jeg sendt til Holbæk psykiatri og nu psykolog. Medicin hjalp heller ikke. Det er ikke til at holde ud, for jeg vil rigtig gerne i arbejde.

Kiki har de seneste 2 år fået fire nye sagsbehandlere tilknyttet. Hun har længe ønsket, at få et fleksjob, så hun ikke sidder derhjemme og bekymrer sig om sine børn.

- Jeg føler lidt, at jeg bliver mere syg af at gå herhjemme. Men mine ønsker bliver ikke rigtig hørt.

Kommunen: det er ikke nemt
Ekstra Bladet har konfronteret Flemming Sommer, Jobcenter chef i Furesø kommune, om de problemstillinger, som Kiki står overfor.

Kiki er på nuværende tidspunkt sygemeldt og på kontanthjælp. I to år har hun forsøgt, at få hjælp både fra sin egen læge og kommunen, så hun kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hvorfor er det så svært?

- Psykiske sygdomme er altid svære at håndtere, da det kan være meget svingende. Kiki kan måske have nogle gode dage, hvor hun kan klare alt også have nogle dårlige dage, hvor hun intet kan. Det tager tid, at finde ud af.

Hun føler, at hun bliver mere syg af at være derhjemme. Hvorfor kommer hun ikke i fleksjob?

- Det er utrolig vigtigt, at vi er sikre på, at vedkommende er rask nok til at arbejde. Vi skal have vurderet hendes arbejdsevne før hun får et fleksjob. Det er på ingen måder nemt.

I de to år Kiki har været syg har hun fået 4 nye sagsbehandlere tilknyttet. Så er det jo klart, at det tager tid, da hun skal starte forfra hver gang. Er det forsvarligt?

- Vi skifter jo ikke for at genere borgerne. Desværre er der bare nogle, som stopper fordi de skal på barsel eller skifter job. Men det er klart vores hensigt, at man skal have en fast sagsbehandler tilknyttet.

Kiki har fortalt,  at hun aldrig får besked, når hendes sagsbehandlere bliver skiftet ud? Det gør processen meget forvirrende og udmattende.

-  Det er selvfølgelig ikke i orden.

Vil i mene, at i er kvalificeret nok til at behandle psykiske syge borgere, som lider af eksempelvis angst og depression?

- Det er vi absolut.

65 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere