Kim betaler 34.000 i gebyr for hus - men får nej til retssag

Bangebukse: Civilstyrelsen spænder ben for boligejers retsopgør med realkredittens vanvittige bidragsstigninger

– Jeg tror, at der er en million boligejere i Danmark, der betaler bidrag til realkreditinstitutterne. Så det lyder meget underligt, at det ikke skulle have offentlig interesse, siger Kim Paulsen. Foto: Tariq Mikkel Khan
– Jeg tror, at der er en million boligejere i Danmark, der betaler bidrag til realkreditinstitutterne. Så det lyder meget underligt, at det ikke skulle have offentlig interesse, siger Kim Paulsen. Foto: Tariq Mikkel Khan

Civilstyrelsen under Justitsministeriet har givet afslag på, at Kim Paulsen fra Brøndby Strand kan få fri proces til at føre sag mod en af landets fire store realkreditinstitutter, BRFkredit.

Som omtalt i Ekstra Bladet sidste lørdag mener Kim Paulsen, at BRFkredits mange og voldsomme forhøjelser af bidragssatsen på hans realkreditlån de seneste år hverken er lovlige eller rimelige.

Som alle andre boligejere er Kim Paulsen blevet hårdt ramt af jævnlige stigninger i bidragssatsen, så han i dag betaler ikke mindre end 34.180 kr. om året i bidrag for sit helt almindelige parcelhus syd for København.

Det er lige knapt en tredobling, siden han optog lånet i 2007.

Principiel karakter

– Afslaget er en kæmpe skuffelse, siger Kim Paulsen, som dog ikke har tænkt sig at give op uden videre. Derfor har han og hans advokat, Christian Dahlager fra advokatfirmaet Foldschack, Forchhammer og Dahlager, netop anket afgørelsen til Procesbevillingsnævnet.

Ifølge retsplejeloven kan der bevilges fri proces, hvis en sag er af principiel karakter eller har almindelig offentlig interesse. Civilstyrelsen mener imidlertid ikke, at Kim Paulsens sag opfylder de to kriterier.

Det har Kim Paulsen meget svært ved at forstå.

– For mig er der ingen tvivl om, at det er en meget principiel sag, og at den selvfølgelig har en enorm offentlig interesse.

– Hvis du går ned på gaden og spørger folk, så vil der jo ikke være nogen tvivl. Jeg tror, at der er en million boligejere i Danmark, der betaler bidrag til realkreditinstitutterne. Så det lyder meget underligt, at det ikke skulle have offentlig interesse, siger han.

Mærkelig begrundelse

Den opfattelse deles af hans advokat, Christian Dahlager.

– Det er en meget mærkelig begrundelse. Det er meget svært at se, at sagen ikke er principiel, eftersom det aldrig har været prøvet før ved domstolene.

Et forhold, som Civilstyrelsen ligefrem selv gør opmærksom på.

– Det andet, de siger, er, at det ikke skulle have offentlig interesse. Det virker jo underligt i betragtning af, hvor mange boligejere der har været udsat for det samme som Kim Paulsen. Det er jo en højest besynderlig afgørelse, for nu at sige det lidt prosaisk, siger Christian Dahlager.

Han er sikker på, at Procesbevillingsnævnet vil komme til en anden afgørelse.

– Jeg kan ikke se andet, end at en sag af denne karakter har en klar offentlig interesse. Fri proces kan man få, når der er klar offentlig interesse, og det er der selvfølgelig her. Og den er i høj grad også principiel. Så jeg undrer mig meget over, at der ikke er givet tilsagn allerede nu.

Parcelhusejerne: Tåbelig begrundelse

Både Parcelhusejernes Landsforening og Forbrugerrådet tager sig til hovedet over, at Civilstyrelsen ikke mener, at Kim Paulsens sag er principiel og har almindelig offentlig interesse.

– For den almindelige dansker må det forekomme at være nogle meget tåbelige argumenter, Civilstyrelsen kommer med, siger Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening.

– Det er da rigtigt, at den konkrete sag handler om den konkrete husejer. Men netop her, hvor det er åbenlyst, at man har gjort det samme over for rigtig mange boligejere, så må det synspunkt jo vige. Det er jo ikke kun ham, der har fået den stigning. Det er jo samtlige boligejere, lyder det fra Allan Malskær.

Vigtigt at få at vide

Også Forbrugerrådet Tænk har svært ved at forstå afslaget.

– Jeg synes, at sagen er meget principiel, og den har da i høj grad offentlighedens interesse. Der er mange boligejere i det her land, der føler, at de bliver klemt af de her bidragssatser, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet.

Han håber, at Procesbevillingsrådet vil ændre Civilstyrelsens afslag.

– Det er da også principielt vigtigt at få at vide, hvor grænserne i lovgivningen går. Hvis det skulle vise sig, at BRFkredit er i deres gode ret, så er det jo lovgivningen, vi må kigge på, siger Morten Bruun Pedersen.

Er du også vred?

Har du ligesom Kim Paulsen og mange andre fået nok af de stigende bidragssatser, så er der flere muligheder for at deltage i oprøret.

Kim Paulsen har oprettet Facebook-gruppen Stop Realkredittens Grådighed, mens Rasmus Visby, som forsøger at samle utilfredse Nykredit- og Totalkredit-kunder, driver hjemmesiden Consum.dk og Facebook-gruppen Foreningen Consum.

93 kommentarer
Vis kommentarer