Kim Jong-un modtager international fredspris

Den er god nok: Den nordkoreanske leder modtager en fredspris for godt statsmandskab trods kritik

Kim Jong-un er lige så pjattet med mad, som han er med at passe på sit folk - i hvert fald ifølge de nordkoreanske medier (Arkivfoto: AP)
Kim Jong-un er lige så pjattet med mad, som han er med at passe på sit folk - i hvert fald ifølge de nordkoreanske medier (Arkivfoto: AP)

Den nordkoreanske leder Kim Jong-un kommer til at placere sine fødder i nogle sko, der ellers synes svære at udfylde, når han i september modtager en international fredspris.

Han træder nemlig ikke mindre end Mahatma Ghandi og Aung San Suu Kyi i bedene, som har modtaget selv samme pris - et æresmærke for 'fred, retfærdighed og medmenneskelighed' fra den indonesiske organisation Sukarno Center. Det melder nyhedsbureauet AFP ifølge Jakarta News.

Sammenlignet med Nazi-Tyskland
Fred, retfærdighed og medmenneskelighed er ikke nødvendigvis ord, man normalt forbinder med Kim Jong-un. Sidste år kaldte FN Nordkoreas brud på menneskerettigheder for usammenlignelige i en nutidig verden. I stedet pegede FN på Nazi-Tyskland for at drage en kobling til statens måde at behandle borgere på.

Og FN er ikke de eneste, der har kritiseret Nordkorea og 'Den Store Leder'.

Human Rights Watch udgav en rapport tidligere i år, hvor vicedirektøren for organisationen i Asien, Phil Robertson, sagde:

'Kim Jong-uns magt er bygget op på fortsatte krænkelser af det nordkoreanske folk, fordi han sidder ved roret i et regeringsapparat, som bruger offentlige henrettelser, store politiske fangelejre og brutal tvunget arbejdskraft til at opretholde magten og kontrollen'.

Kim Jong-un har da også både fået sin tante og onkel henrettet, da de satte sig op imod den store magtmaskine i landet.

Se også: Kim hader kritik: Henretter 15

Sukarno Center: Kim bør hædres
Formanden for organisationen, der tildeler den flotte pris til Kim Jong-un, Rachmawati Sukarnoputri, er datter af den tidligere præsident i Indonesien Sukarno.

Hun er ikke i tvivl om, hvorfor Kim Jong-un bør få fredsprisen.

- Beskyldningerne om krænkelserne af menneskerettighederne er ikke sande. Det er bare vestlig propaganda. De vestlige regeringer kan godt lide at putte grimme mærkater på Nordkorea, siger hun til AFP.

I stedet henviser hun til sin egen far i argumentationen for, at Den Store Leder skal have prisen.

- Sukarno blev også beskyldt for at være en ond diktator, som krænkede menneskerettighederne, men det blev modbevist over tid. Kim bør hædres for sin kamp mod nykolonialistisk imperialisme, siger Rachmawati Sukarnoputri.

Kim-familien har haft magten i Nordkorea i næsten 70 år.

Se også: Kim Jong-un: Vi har en kur mod Aids og Ebola

99 kommentarer
Vis kommentarer