Annonce:
Annonce:

Kim Jong-un's folk spiser fint og shopper dyrt før møde med Trump

Enkelte benyttede lejligheden til at tage på McDonald's, meddeler Reuters

Annonce:
Følg Samfund

Tirsdagens topmøde mellem USA's præsident Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un har sendt hundredvis af journalister fra internationale nyhedsbureauer til Singapore, hvor mødet afvikles.

Det betyder også, at der er mange øjne rettet mod den nordkoreanske delegation af diplomater, sikkerhedsfolk og ministre, som alle er indlogeret på det femstjernede St. Regis Hotel. Nyhedsbureauet Reuters fortæller, at de knap 50 nordkoreanere har fået de tre øverste etager på hotellet.

Kim Jong-un tog sig tid til en snak med en australsk-kinesisk journalist, efter at han forlod et arrangement på Hotel Marina Bay i Singapore mandag aften, lokal tid. Foto: AP
Kim Jong-un tog sig tid til en snak med en australsk-kinesisk journalist, efter at han forlod et arrangement på Hotel Marina Bay i Singapore mandag aften, lokal tid. Foto: AP
 

Kort tid efter, at en gruppe jakkesæt-klædte nordkoreanske diplomater forlod hotellet mandag formiddag for at mødes med deres amerikanske modpart, tog en anden og større gruppe nordkoreanere af sted på shoppetur iført sommerskjorter, skriver Reuters.

Annonce:

For mødet i Singapore, som for øvrigt skal afvikles på en lille ø ved havnen i Singapore, er en sjælden mulighed for at udforske kapitalismens succeser i en af klodens rigeste bystater. Ikke blot for Kim Jong-un og hans ministre, men også for ansatte på nordkoreansk stats-tv og for sikkerhedspersonalet.

Singapore betaler det meste
Singapores udenrigsminister har allerede fortalt, at bystaten investerer 20 millioner dollars i at være vært for topmødet. Singapore betaler blandt andet for nordkoreanernes ophold på St. Regis-hotellet, hvor gulvet i lobbyen er belagt med flødefarvet marmor, mens store kunstmalerier pryder væggene i skæret fra lysekroner i loftet.

Kim Jong-un og hans 50 mand store delegation er svære at fange på kamera, mens de er i Singapore. Men de blev set i samlet flok mandag aften lokal tid, mens de var på tur til Marina Bay. Foto: AP
Kim Jong-un og hans 50 mand store delegation er svære at fange på kamera, mens de er i Singapore. Men de blev set i samlet flok mandag aften lokal tid, mens de var på tur til Marina Bay. Foto: AP

Alene morgenmadsbuffeten på hotellet koster det samme som en nordkoreaner i gennemsnit tjener på en måned (35 dollars), og Reuters fortæller, at den nordkoreanske delegation, som ved morgenmadstid bestod af knap 40 mænd, tog godt for sig af retterne.

Annonce:

Blandt de 40 var flere, som ellers normalt kun ses på billeder taget af nordkoreansk stats-tv ved officielle begivenheder. Heriblandt den fire-stjernede general og næstformand i Nordkoreas berygtede arbejderparti, Kim Yong Chol, og den ansvarlige for partiets internationale anliggender, Ri Su Yong. Også udenrigsminister Ri Yong Ho blev set ved buffeten, nævnes det.

Hotelpersonalet forhindrede andre gæster i at komme i nærheden af nordkoreanerne og i at tage billeder af dem.

Spiser fint
Nordkoreanske pressefolk spiste kinesisk dim sum, bagværk og spejlæg og tog billeder af hinanden, mens de spiste morgenmad, fortælles det videre.

Ekspert om historisk topmøde: Det kan vi forvente

Sådanne lækkerier er umulige at komme i nærheden af for de fleste nordkoreanere. Selv for folk fra styret, som i de senere år har oplevet, at internationale sanktioner mod Nordkorea har gjort det mere vanskeligt at rejse til udlandet.

Kort efter Kim Jong-uns ankomst til Singapore spottede Reuters flere nordkoreanske repræsentanter bestille måltider til mere end 100 dollars på hotellets fine kinesiske restaurant.

Enkelte tog dog andre steder hen for at finde aftensmad.

Sikkerhedspersonale passer på Kim Jong-un under besøget i Singapore. Foto: AP
Sikkerhedspersonale passer på Kim Jong-un under besøget i Singapore. Foto: AP
 

Annonce:

En gruppe nordkoreanske sikkerhedsfolk blev eksempelvis set ankomme til hotellet med papæsker fra takeaway-restauranter - en med en papirpose fra McDonald's. Nordkorea er et af de få lande i verden, som ikke har McDonald's.

Og der blev også set flere ankomme med poser fyldt med gaveæsker fra nogle af de større vestlige shoppingcentre i Singapore.

Præsidentsuite med egen butler
På hotellet koster suiterne mere end 5000 dollars pr. overnatning. Og der er også en præsidentsuite på øverste etage til 9000 dollars, skriver hotellet på sin hjemmeside.

Fokus er på Trump og Kim: Men disse løbende mænd stjæler showet

I præsidentsuiten er der en spisestue, en dagligstue, et arbejdsværelse, et soveværelse med altan, et fitnesslokale, en spa og et køkken. Der hører også en butlerordning med til et ophold i præsidentsuiten.

Personalet på St. Regis Hotel har ifølge Reuters afvist at fortælle, hvem der for tiden bor på hotellets tre øverste etager. Reuters har ikke kunnet få bekræftet, om Kim Jong-un har indlogeret sig i præsidentsuiten.

Overblik

Et historisk møde mellem USA og Nordkorea finder sted natten til tirsdag dansk tid i Singapore.

Der har været mange skiftende meldinger mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, op til mødet.

Først blev det aflyst, og senere blev det sat i kalenderen igen, og natten til tirsdag er det sat til at finde sted på en ferieø i Singapore.

Læs om den sidste måneds dramatik her:

* 9. maj: Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, ankommer til Nordkorea og færdiggør dagsordenen for mødet mellem Trump og den nordkoreanske leder Kim Jong-un.

* 10. maj: Tre amerikanske statsborgere, der har været fanget i Nordkorea, frigives som en del af aftalen om et møde mellem de to lande og lander på amerikansk grund.

* 10. maj: Donald Trump meddeler på Twitter, at han vil mødes med Kim Jong-un 12. juni i Singapore.

* 15. maj: USA gennemfører en planlagt militærøvelse med Sydkorea, hvilket fremprovokerer nordkoreanske reaktioner.

* 16. maj: Nordkorea aflyser i sidste øjeblik et planlagt møde på højt plan mellem Nord- og Sydkorea.

* 16. maj: Nordkorea meddeler, at landet ikke vil mødes med USA, hvis det kun er det ene af de to lande, der skal opgive sine atomvåben i forbindelse med en aftale.

* 21. maj: Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, siger i et interview til Fox News, at det planlagte møde med Nordkorea kan ændres, hvis Nordkoreas leder stiller urimelige krav.

Han sammenligner samtidig Nordkorea med Libyen og siger, at Kim Jong-un ikke kan "narre" Donald Trump.

Udtalelserne får den nordkoreanske vicepremierminister, Choe Son-hui, til at kalde Mike Pence for en "politisk tåbe".

* 22. maj: Trump meddeler på et pressemøde, at det "bliver måske ikke til noget 12. juni".

* 24. maj: Via det statslige nyhedsbureau KCNA oplyses det, at Nordkoreas atomanlæg i Punggye-ri er ødelagt. Ifølge Nordkorea sker det som en del af en atomnedrustning.

* 24. maj: Donald Trump aflyser topmødet mellem de to ledere og begrunder det med "fjendtlighed" i nordkoreanske udtalelser.

* 26. maj: Trump skriver på Twitter, at topmødet er tilbage på forhandlingsbordet, efter han har haft "produktive samtaler" med Nordkorea.

* 1. juni: Efter et møde med en nordkoreansk udsending bekræfter Donald Trump, at der bliver et topmøde i Singapore 12. juni.

* 3. juni: USA's forsvarsminister, Jim Mattis, siger på et møde, at sanktionerne mod Nordkorea vil blive opretholdt, indtil der er taget "verificerbare" skridt mod en afvikling af styrets atomvåbenprogram.

* 7. juni: Trumps advokat Rudy Giuliani fortæller til en konference, at Kim Jong-un tiggede og bad om topmøde med Trump.

* 9. juni: Trump siger, at han inden for det første minut af mødet med Kim Jong-un vil vide, om Nordkoreas leder mener alvor med at nedruste på den koreanske halvø.

* 10. juni: Kim Jong-un og Donald Trump lander begge i Singapore.

* 12. juni: Mødet ventes at finde sted klokken ni lokal tid.

Kilde: Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: