Kina er rasende over amerikansk krigsskib nær kunstig ø

Den kinesiske egering siger, at USA krænker Kinas territorium i Sydkinesisk Hav og lover gengæld.

Den amerikanske ambassadør i Kina, Max Baucus, skal stå skoleret, efter et amerikansk krigsskib ifølge kineserne, har krænket kinesisk farvand. (Foto: HARAZ N. GHANBARI / AP)
Den amerikanske ambassadør i Kina, Max Baucus, skal stå skoleret, efter et amerikansk krigsskib ifølge kineserne, har krænket kinesisk farvand. (Foto: HARAZ N. GHANBARI / AP)

Kina udenrigsministerium har beordret USA's ambassadør, Max Baucus, til at møde op til en reprimande. Kina raser over, at et amerikansk krigsskib tirsdag har krænket kinesisk territorium ved at sejle tæt på en kunstig ø i Det Sydkinesiske Hav.

Det oplyser kinesiske stats-tv, der kalder det amerikansk krigsskabs handling for "ekstremt uansvarlig".

USA anerkender ikke Kinas ret til havområder omkring flere kunstige kinesiske øer og siger, at det er internationalt farvand, hvor man vil fastholde retten til at sejle og flyve.

Kina hævder, at krigsskibet USS Lassen "ulovligt" sejlede ind i området.

- Kina vil resolut besvare ethvert lands bevidste provokationer, hedder det i en erklæring fra udenrigsministeriet i Beijing.

Det var den amerikanske destroyer USS Lassen, som tidligere tirsdag sejlede inden for 12 sømil af den kunstige ø, der er opført oven på revet Subi Reefi i øhavet Spratley. Kina siger, at dets territorialfarvand løber indtil 12 sømil fra Subi Reef.

USS Lassens sejlads er USA's hidtil alvorligste markering af, at man ikke vil finde sig i, at Kina tiltager sig rettigheder i Det Sydkinesiske Hav ved at opføre kunstige øer.

Filippinerne og flere andre lande i regionen gør krav på de havområder og rev, hvor Kina har opført de kunstige øer.

1 kommentar
Vis kommentarer