Kina forbyder navnet 'Muhammad' for at 'bremse ekstremisme'

Kinesiske myndigheder forbyder navnet 'Muhammad' sammen med over 20 andre muslimske navne for at 'bremse ekstremisme' i kinesisk provins

Myndighederne i Xinjiang-provinsen har offentliggjort en liste med over 25 -  nu forbudte - muslimske navne. Foto: AP
Myndighederne i Xinjiang-provinsen har offentliggjort en liste med over 25 -  nu forbudte - muslimske navne. Foto: AP

Muhammad, Jihad, Saddam og Medina er bare nogle af de navne, som muslimske forældre i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina nu er blevet forbudt at kalde deres børn. Det skriver flere medier, blandt andet The New York Times.

Myndighederne i Xinjiang-provinsen har offentliggjort en liste med over 25 -  nu forbudte - muslimske navne.

Den sorte liste med navnene skal ifølge myndighederne 'bremse religiøs ekstremisme'.

Afkald på ydelser
Ifølge embedsmænd vil borgere, der ikke overholder forbuddet risikere at skulle give afkald på offentlige ydelser for deres børn, herunder uddannelse og sundhedsydelser.

Xinjiang-provinsen huser den største muslimske befolkningsgruppe i Kina, og den er hjem for over ti millioner Uighurer, en tyrkisk-tatarisk folkegruppe, hvor mange af dem er muslimer.

Regeringen anser provinsen som et sted med islamisk ekstremisme, vold og separatisme. Myndighederne i Kina beskriver forbuddet, som en del af en større indsats for at 'begrænse religiøs entusiasme'.

Undertrykt af myndighederne
Uighurerne mener, at de bliver undertrykt af de kinesiske myndigheder.

Menneskerettighedsaktivister siger, at forbuddet viser, hvor meget de kinesiske myndigheder er villige til at indskrænke muslimernes rettigheder for at bekæmpe terrorisme. De peger desuden på, at myndighedernes praksis bliver mere og mere fjendtlig. Det skriver Dagbladet.

Forbud mod langt skæg og tørklæde
Det er ikke første gang, at der bliver foretaget lignende forbud. Tidligere i april forbød myndighederne borgere i provinsen at gro langt skæg, hvilket også var et tiltag mod ekstremisme.

Samme forbud gjorde også hjemmeundervisning og tørklæder på offentlige steder ulovlige.