Kina fortsætter omstridt fremfærd i Det Sydkinesiske Hav

En amerikansk admiral fortæller, at kineserne igen planlægger at overtage territorier i kontroversielt område

Amerikanske myndigheder har registreret kinesisk aktivitet ved et rev, som Kina for næsten fire år siden fratog Filippinerne.

Det betyder, at kineserne efter alt at dømme er ved at overtage flere områder i det omstridte Sydkinesiske Hav, siger admiral John Richardson fra det amerikanske søværn til nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg tror, at det vi ser, er en manøvre, der skal føre til overtagelsen af mere land. Det er bekymrende, siger John Richardson til Reuters.

Han forklarer, at amerikanerne har registreret kinesisk aktivitet omkring Scarborough Shoal i den nordlige del af Spratlyøerne omkring 200 kilometer vest for den filippinske base i Subic-bugten.

John Richardson fortæller, at amerikanerne nu diskuterer, hvordan de skal reagere på kinesernes fremfærd i området.

Han siger, at Kinas forsøg på at overtage Det Sydkinesiske Hav truer med at ødelægge årtiers arbejde for at åbne området, der agerer smutvej for 30 procent af verdens handelsruter.

- Nu bliver vi bare nødt til at afvente, hvad der sker, og imens vil vi overveje, hvordan vi skal reagere på det, siger John Richardson.

Kinas fremfærd i Det Sydkinesiske Hav var i februar emnet på et amerikansk-asiatisk topmøde i Californien.

Her understregede USA's præsident, Barack Obama, at der skal findes en løsning på stridighederne.

- Vi diskuterede behovet for konkrete tiltag for at mindske spændingerne i Det Sydkinesiske Hav, sagde Obama dengang ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den kinesiske regering mener, at stort set hele Det Sydkinesiske Hav tilhører Kina.

Det omstridte område ligger øst for Vietnams kyst, vest for Filippinerne, nord for Malaysia og Brunei og syd for Taiwan, Kina og Hongkong.

I januar sejlede et amerikansk krigsskib tæt på en ø i området for at markere retten til fri sejlads - til Kinas store utilfredshed.

3 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere