Annonce:
Annonce:

Kina mørklægger blodig rekord: Henretter tusinder

Amnesty har tirsdag udgivet sin årlige rapport, der kortlægger dødsstraf verden over. Kina indtager førstepladsen over flest henrettelser

Kina indtager en blodig førsteplads på listen over flest henrettelser i 2016. Foto: All Over Press
Kina indtager en blodig førsteplads på listen over flest henrettelser i 2016. Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Samfund

Mens flere og flere lande vælger at droppe dødsstraffen, henretter Kina flere mennesker en resten af verden sammenlagt.

Det skriver Amnesty med udgangspunkt i deres netop offentliggjorte rapport.

Rapporten fastslår ikke et konkret antal af henrettelser foretaget i Kina, men de vurderer, at der i Kina årligt bliver dødsdømt og henrettet flere tusinde.

De kinesiske myndigheder har givet offentligheden adgang til en database over dødsstraffe, for at sikre et transparent retssystem. Alligevel er Amnesty overbeviste om, at databasen kun viser et formindsket udpluk af det reelle antal.

Annonce:

Tomme kinesiske løfter
I en særskilt rapport om Kina skriver de, at 'Kina fortsætter med at skjule, i hvilket omfang dødsstraf bliver brugt. Det sker på trods af fire årtiers anmodninger fra FN-organer og internationale myndigheder, og på trods af de kinesiske myndigheders egne løfter om at skabe større åbenhed i landets retssystem'.

Amnesty kalder Kinas løfter tomme, og konkluderer at al kinesisk statistik om dødsstraf stadig er klassificeret som statshemmeligheder.

- Kina vil gerne være førende på den internationale scene, men når det kommer til dødsstraf, er Kina førende på den værst tænkelige måde, nemlig ved at henrette flere mennesker om året end noget andet land i verden, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Dette er ifølge Amnesty på trods af, at den kinesiske regering erklører, 'fortsat at anvende dødsstraf, men strengt og fornuftigt at begrænse dens anvendelse i overensstemmelse med loven'.

Amerikansk fremgang
Siden 2006 har USA været at finde i top 5 på listen over lande, der henretter flest fanger, men i år indtager de en syvende plads.

Annonce:

'Kun' 20 mennesker blev henrettet på amerikansk grund i 2016, hvilket er en halvering siden 1996. Amnesty oplyser dog, at 2832 fanger stadig sidder og venter på dødsgangen.

Selvom opbakningen til dødsstraf er faldende i USA, og antallet af henrettede er faldende, mener Amnesty, at der stadig er mere at gøre:

- Brugen af dødsstraf i USA er på sit laveste niveau siden de tidlige 1990’ere. Men vi må fortsat kæmpe for at holde fast, for henrettelserne kan risikere at vende stærkt tilbage. Det chokerende høje antal henrettelser, der efter planen skal eksekveres over en periode på 10 dage i Alabama i denne måned, er et tydeligt eksempel på, hvor hurtigt billedet kan ændre sig, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

På top 5 over flest henrettelser i 2016 ligger Iran som nummer to efter Kina. Saudi Arabien indtager tredjepladsen, og Irak og Pakistan er på henholdsvis fjerde- og femtepladsen. Se hele rapporten her.

I Danmark blev dødsstraffen endeligt afskaffet i 1978. Den sidste henrettelse blev eksekveret i 1950, hvor Ib Birkedal Hansen, tidligere Gestapo-mand og leder for de københavnske stikkere, blev henrettet ved skydning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: