Kina sender jagerfly til omstridt øgruppe

Mens Kinas udenrigsminister holder møde med USA's udenrigsminister, har Kina sendt jagerfly til Paraceløerne

Kina har onsdag aften dansk tid sendt jagerfly til øen Woody Island i Det Sydkinesiske Hav. Det skriver CNN.

Øen er den samme, hvor Kina for nylig opsatte jord-til-luft-missiler.

Woody Island er en del af øgruppen Paraceløerne, der har været kinesisk kontrolleret i mere end 40 år, men både Taiwan og Vietnam gør også krav på øerne.

Ifølge amerikanske efterretninger er de kinesiske jagerfly af typen Shenyang J-11 og Xian JH-7.

Amerikanske medier spekulerer i, om flyenes tilstedeværelse over øgruppen har noget at gøre med, at USA's udenrigsminister, John Kerry, netop onsdag har mødtes med Kinas udenrigsminister, Wang Yi, i Arlington, Virginia.

Striden om Paraceløerne rækker langt tilbage. Den kinesiske regering mener, at stort set hele Det Sydkinesiske Hav tilhører Kina.

Det omstridte område ligger øst for Vietnams kyst, vest for Filippinerne, nord for Malaysia og Brunei og syd for Taiwan, Kina og Hongkong.

Her sejlede et amerikansk krigsskib i januar tæt på en anden ø for at markere retten til fri sejlads i området - til Kinas store utilfredshed.

Området består af omkring 250 ubeboede småøer og breder sig over 427.000 kvadratkilometer i Det Sydkinesiske Hav.

For at statuere deres position i farvandet har kineserne blandt andet bygget kunstige øer og en landingsbane blandt de forskellige øer.

Barack Obama, der sidder på præsidentposten i USA, understregede tidligere på måneden, i forbindelse med et sydøstasiatisk topmøde i den amerikanske delstat Californien, at der skal findes en løsning på stridighederne.

- Vi diskuterede behovet for konkrete tiltag for at mindske spændingerne i Det Sydkinesiske Hav, sagde Obama dengang ifølge nyhedsbureauet AFP.