Kinas leder kalder Sudans efterlyste Bashir for sin ven

Sudans præsident, Omar al-Bashir, der er efterlyst for krigsforbrydelser, er velkommen som ven i Beijing.

Kinas præsident, Xi Jinping, bød tirsdag Sudans præsident, Omar al-Bashir velkommen som "en gammel ven" af den kinesiske befolkning.

Bashir er efterlyst for krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Han er blandt de udenlandske ledere, som skal overvære en kæmpemæssig militærparade i Kinas torsdag, hvor landet markerer 70-års-dagen for Japans kapitulation under Anden Verdenskrig.

Lederne fra de store vestlige lande har valgt ikke at deltage.

Den Internationale Straffedomstol i Haag udsendte i 2009 en efterlysning på Bashir.

Han er eftersøgt for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region, hvor 300.000 er døde og over 2,5 million er på flugt i henhold til tal fra FN.

- Du er en gammel ven af det kinesiske folk, sagde Xi efter at have trykket Bashir i hånden.

Kina har længe været det afrikanske lands største handelspartner og investor.

- Kina og Sudan er som to brødre, der også er gode venner og partnere, sagde Xi.

Den kinesiske præsident får også selskab af ledere og højtstående repræsentanter fra blandt andet Rusland, Venezuela og Nordkorea, når han overværer begivenheden, hvor 10.000 soldater vil marchere gennem det centrale Beijing.

Europæiske og amerikanske regeringskilder har gentagne gange advaret om, at den militære magtdemonstration kan sende de forkerte signaler i regionen, hvor situationen er spændt på grund af blandt andet territoriale stridigheder.

Sydafrika fik tidligere i år hård kritik i Europa og USA og internt i Sydafrika for at lade Bashir forlade landet efter et afrikansk topmøde. Rom-statutten fordrer, at Sydafrika skulle have lagt ham i håndjern og sat ham bag lås og slå.

1 kommentar
Vis kommentarer