Kinas økonomi vakler ind i Gedens år

Importen faldt drastisk i januar, men det kan hænge sammen med det kinesiske nytår, mener analytikere

Kinas handel med udlandet er på kraftig retur.

Eksporten faldt i januar med 3,3 procent i forhold til året før, selv om et panel af analytikere ifølge Reuters havde ventet en stigning på over seks procent.

Mest drastisk var dog faldet i importen, som faldt med hele 19,9 procent i forhold til januar sidste år. Her havde eksperterne ifølge Reuters ventet et fald på kun tre procent.

Det store udsving giver Kina et rekordstort handelsoverskud i januar på 60 milliarder dollar (394 milliarder kroner, red.), viser tal offentliggjort søndag.

Det er især indførslen af råvarer, der trækker den samlede import ned.

Målt i ton faldt kul- og olieimporten med henholdsvis 40 procent og 7,9 procent, hvilket kan være et tegn på, at landets fabrikker ikke producerer nær så mange varer som tidligere.

Men selv om de seneste nøgletal fra Kina kan antyde en økonomi i slæbegear, mener flere analytikere, at man skal være varsom med at fortolke alt for kraftigt på tallene.

Det kinesiske nytår faldt nemlig sidste år i januar, og det spiller en stor rolle for økonomien. I år falder det i februar, når kineserne tager hul på Gedens år 19. februar.

Det er ikke unormalt, at Kinas eksporttal er meget svingende. Modsatrettede tendenser er normale, og det samlede billede for både januar og februar er ofte mere præcist end de enkelte måneder hver for sig, lyder det fra analytikere ifølge Reuters.

Centralstyret i Beijing forventer en vækst i bruttonationalproduktet på omkring syv procent i år. I 2014 var fremgangen på 7,4 procent.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri