Kinesisk rumstation ude af kontrol: På vej mod jorden med 25.000 km/t

Vragdele fra en kinesisk rumstation forventes at ramme jorden, efter den i påskedagene forlader sin bane

Billedet her viser rumfartøjet Shenzhou-9, der gør sig klar til at koble sig sammen med Tiangong-1 i juni, 2012. Foto: Jiuquan Space /AFP
Billedet her viser rumfartøjet Shenzhou-9, der gør sig klar til at koble sig sammen med Tiangong-1 i juni, 2012. Foto: Jiuquan Space /AFP
Følg Samfund

Der er ekstremt lille sandsynlighed for at blive ramt af vragdelene. Alligevel er det bekymrende, at den efterladte kinesiske rumstation Tiangong-1 i påsken går ud af sin bane og styrter mod jorden med 25.000 kilometer i timen.

Ifølge European Space Agency (ESA) forlader Tiangong-1 sin bane mellem 30. marts og 2. april, og man regner med, at flere vragdele overlever turen mod jorden. Det er dog meget svært at beregne, hvor delene kan ramme på jordens overfalde, og som danskere skal vi ikke bekymre os for at blive ramt, siger direktør for DTU Space Kristian Pedersen.

- Risikoen er meget, meget lille. Banen går ikke over Danmark, og derfor er der ikke nogen sandsynlighed for, at vi kan blive ramt. Vi ved, at banen går i et bælte hen over jorden mellem 43 nordlige breddegrad og 43 sydlige breddegrad, men her er det meste vand, siger direktøren.

De stykker, som ikke brænder op og slipper igennem atmosfæren, kan dog veje op til 100 kilogram.

- Det er selvfølgelig ikke rart at få sådan en ned gennem sit tag, siger Kristian Pedersen.

Her ses området, som risikerer at blive ramt af vragrester fra den kinesiske rumstation. Foto: CNES
Her ses området, som risikerer at blive ramt af vragrester fra den kinesiske rumstation. Foto: CNES
 

Mistede kontrol
Det er snart syv år siden, at kineserne sendte rumstationen af sted, og for omkring to år siden mistede de kontrollen over den. Nyheden om den ubemandede station, som befinder sig 290 kilometer over jordens overflade, slap ud, og kineserne fortalte, at man regnede med, at vragdele kunne ramme jorden i slutningen af 2017.

- Kineserne er ikke så gode til at melde ud, men der må være sket noget i forhold til kommunikationen med rumstationen. Der kan være sket noget med antennerne eller modtagerne. Typisk har man kontakt til noget udstyr og nogle styreraketter, så man kan holde banen eller sikre, at stationen styrter ned et sikkert sted, fortæller Kristian Pedersen.

Rumstationen bevæger sig i øjeblikket med omkring 25.000 km/t og billedmateriale fra rummet viser, at den 'tumler rundt'. Og når kontrollen først er mistet, er der mange variabler, som gør det utrolig svært at forudse, hvor stationen havner i sidste ende.

- Den startede 400 kilometer over jorden, men her er der også luftmodstand. Jo mere den falder, jo større bliver denne modstand, og pludselig går det meget hurtigt. Selvom beregningerne er ren matematik, så er der mange ubekendte, fastslår DTU-direktøren.

Beregner banen
I øjeblikket sidder flere ansatte hos amerikanske Aerospace Corporation og laver de udregninger, Kristian Pedersen omtaler. Her forsikrer man også om, at man ikke skal gå og bekymre sig om kinesiske vragrester.

- Jeg ville være mere bekymret for at krydse en trafikeret vej, siger Andrew Abraham, som arbejder på at udregne rumstationens bane til New York Times.

Ifølge Kristian Pedersen er det først på selve dagen, hvor vragresterne styrter ned, at man kan komme stedet for nedslag nærmere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind