Kirkesanger risikerer fængsel

Retten skal afgøre, om kirker og musikkonservatoriet ulovligt beskæftigede amerikansk studerende

Seks kirker i København og på Frederiksberg står til bødestraf, fordi de havde ansat en amerikansk sanger uden den nødvendige arbejdstilladelse.

I en straffesag går anklagemyndigheden i Københavns Politi også efter at få dømt den kvindelige sanger.

Hun skal straffes med fængsel, lyder kravet. Desuden bør hun udvises af Danmark med forbud mod at indrejse i seks år, står der i anklageskriftet.

Amerikaneren bor i Malmø med sin svenske mand. Hun var under uddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, og i tre år arbejdede hun ved siden af som kirkesanger flere steder.

Sagen skyldes Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), som gik til politiet i 2017.

På konservatoriet tjente hun i perioder penge som studentermedhjælper på biblioteket, og derfor vil anklagemyndigheden også have dømt denne arbejdsgiver.

De seks kirker påstås 'under skærpende omstændigheder' at have beskæftiget sangeren på trods af, at hun ikke havde opholds- og arbejdstilladelse.

I den situation er bødekravet som udgangspunkt 20.000 kroner pr. måned. Dermed er der for et par kirkers vedkommende risiko for bøder på mere end 300.000 kroner.

På anklagebænken er Godthåbskirken, Mariendals Kirke, Kastelskirken, Sct. Thomas Kirke, Simeon-Sankt Johannes Sogn samt Frederiks Sogn. Advokat Janus Holst Topp repræsenterer de fleste.

- Det er at skyde gråspurve med kanoner, siger advokaten om sagen.

Kirkerne har været i god tro. Det er urimeligt at kræve, at de skulle have gennemført dybere undersøgelser, når der er tale om en studerende ved konservatoriet, mener Janus Holst Topp.

Straffesagen har haft en lidt omtumlet skæbne. I foråret besluttede retten at sende anklageskriftet retur. Den slags sker sjældent. Retten opfordrede blandt andet anklagemyndigheden til at overveje hensigtsmæssigheden af den samlede tiltalerejsning, oplyses det til Ritzau.

Men nu har anklagemyndigheden indsendt sagen til retten igen, oplyser senioranklager Marlene Beynon i Københavns Politi.

Kirkesangerens forsvarer er advokat Gunnar Homann. Han siger, at han ikke ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Andre sager om ulovlig beskæftigelse har tidligere fået en del opmærksomhed.

Det Kongelige Teater blev i 2017 straffet med en bøde på 150.000 kroner. I en årrække havde teatret ansat en amerikansk koreograf, der ikke havde papirerne i orden.

Sidste år blev A.P. Møller dømt på grund af en kinesisk ansats forhold, og i den forbindelse kritiserede rederiets advokat Siri for at slå for hårdt ned på formelle fejl.

Også Københavns Universitet og DTU har kritiseret en alt for barsk linje overfor udenlandske forskere og studerende.

Det vakte også opsigt, da myndighederne ønskede at straffe den amerikanske forsker Brooke Harrington. Problemet var, at hun havde bijobbet ved at holde oplæg for Skat og Folketingets skatteudvalg.

7 kommentarer
Vis kommentarer