Kirsten blev erklæret død ved en fejl: - Det har knækket mig

Kirsten Kristensen blev ved en fejl erklæret død af Sydvestjysk Sygehus. Nu forsøger hun at 'genoplive' sig selv

Kirsten Kristensen fik sig en ubehagelig overraskelse, da hun blev udskrevet efter en indlæggelse på Esbjerg Sygehus. Foto: Privatfoto
Kirsten Kristensen fik sig en ubehagelig overraskelse, da hun blev udskrevet efter en indlæggelse på Esbjerg Sygehus. Foto: Privatfoto

Hvad der skulle have været en rutinemæssig indlæggelse på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg endte for et par uger siden som et sandt mareridt for 69-årige Kirsten Kristensen fra Varde.

Imens hun blev behandlet med penicillin på sygehuset for en kradsbørstig lungebetændelse, begyndte brevene at vælte ind hjemme hos Kirsten Kristensens mand i deres fælles hus. Brevenes ordlyd overraskede dem begge.

I brevene blev Kirsten Kristensens mand informeret om, at hans kone var død, selvom hun levede i bedste velgående.

- Det første brev, vi modtog, var fra Codan. I brevet skrev de, at de var kede af, at jeg var afgået ved døden og bad om, at der blev taget stilling til, hvad der skulle gøres med mine forsikringer. Men jeg var jo sprællevende, siger Kirsten Kristensen til Ekstra Bladet og fortsætter.

- Udover brevet fra Codan var der en lang række andre breve. Blandt andet et fra Nem-ID, hvor de oplyste, at min konto var blevet lukket ned efter min død.

Grinte af det
Ifølge Kirsten Kristensen fik brevene hende i begyndelsen til at trække på smilebåndet.

- Til at starte med grinte jeg lidt af det og jokede med det. Du ved, sort humor, ikke? For det hele var jo lidt underligt, og jeg forstod på daværende tidspunkt ikke omfanget af det, fortæller hun.

Hurtigt begyndte det dog at gå op for Kirsten Kristensen, hvor omfattende hendes digitale død egentlig var. Både Nem-ID, pension, bank, atp, pas, kørekort og meget andet blev ramt.

- Jeg talte med personalet på sygehuset om det, og de konstaterede, at det var begået en fejl i deres system, men det var ikke noget, de bare sådan lige kunne rette, fordi det allerede var registreret i andre systemer, så jeg var selv nødt til selv at gå i gang, siger hun og fortsætter.

- Jeg ringede først til min bank, som fortalte mig, at alle mine konti var blevet lukket. Min rådgiver var noget chokeret over, at jeg ringede, for hun var jo også overbevist om, at jeg var død.

Store konsekvenser
Efter samtalen med banken begyndte det for alvor at gå op for Kirsten Kristensen, hvor store konsekvenser fejlen egentlig havde for hende.

- Jeg må indrømme, at det knækkede mig, da jeg fandt ud af, hvor store konsekvenser, det havde haft. Alt var jo påvirket af det. Pas, kørekort, konto, forsikringer, og vi var selv nødt til at løse problemet, siger hun og fortsætter.

- Jeg blev enormt ked af det, og jeg gik lidt i chok. Jeg havde slet ikke kontrol over situationen, så det var meget svært for mig at have med det at gøre. Jeg var så chokeret over, at man kan trykke på en knap, og så er man helt ude af systemet, og jeg havde intet overblik over, hvor mange af mine registreringer, der var påvirket. Så det var meget svært at overskue.

Kirsten Kristensen kom efter hændelsen i kontakt med en dansk mand, som har været ude for det samme. I fem dage var han erklæret død ved en fejl.

- Han fortalte, at det i dag, fem år efter det er sket, stadig har store konsekvenser for ham. Han er flere gange blevet stoppet i lufthavnen og mistænkt for at rejse på en død mands pas. Det slog mig helt ud af den, og bare tanken om det kan afskrække mig helt fra at rejse. Bare det at låne en bog på biblioteket er også stadig et problem for ham, og jeg frygter, at det vil blive det samme for mig. Det er forfærdeligt.

Kirsten Kristensen nåede at være død i systemet i 12 dage, før fejlen blev rettet op.

Sygehus erkender fejl
Ifølge Sydvestjysk Sygehus har de begået en central fejl, som førte til, at Kirsten Kristensen blev erklæret død.

- Det er simpelthen en identifikationsfejl. Og når første led i kæden går galt, så gør de næste led det også. Det tager vi det fulde ansvar for. Det er en helt central arbejdsgang, hvor vi har kikset, siger Torben Knudsen, ledende overlæge på medicinsk afdeling til DR.

Når en patient erklæres død, sker det gennem det elektroniske indberetningssystem.

Her starter en kædereaktion fra it-system til it-system. Til at begynde med får Sundhedsdatastyrelsen besked, så Kirkeministeret. Når de er informeret, lukkes samtlige konti umiddelbart efter, og hernæst går pensionsudbetalinger i gang. Skifteret, kørekort, Nem-ID, forsikringer og meget mere bliver derfor påvirket.

Ifølge Torben Knudsen er systemet indrettet, så det ikke umiddelbart er for nemt hverken at indberette eller afmelde et dødsfald.

- Systemet er indrettet, så det dels ikke skal være nemt at blive erklæret død. Men man skal heller ikke kunne afmelde det igen på en nem måde. Det er for at sikre borgeren, forklarer han.

Hård proces
At det ikke er nemt at afmelde sin død igen, har Kirsten Kristensen mærket på egen krop. Fejlen kan ikke rettes centralt, så nu er Kirsten Kristensen ved at genoplive sig selv med hjælp fra sine børn, og det er et stort arbejde.

- Det er enormt omfattende, og vi er slet ikke i mål endnu. Vi har jo forsøgt at lokalisere alle de steder, hvor jeg er registreret, som har betydning for min hverdag. Men der er mange ting, man ikke lige tænker over. For eksempel var mit Rejsekort også blevet lukket. Så jeg har ringet rundt og været på Borgerservice flere gange.

Ifølge Kirsten Kristensen har det været en stor hjælp, at hun har haft sine børn ved sin side igennem det hele.

- Vi har talt meget om, at tænk nu, hvis man var dement, eller ikke havde børn, der kunne hjælpe en, for man bliver overladt til sig selv, og det er virkelig en jungle. Hvis jeg ikke havde haft dem, så er jeg ikke sikker på, at jeg havde fundet ud af det hele, siger hun.

I næste uge skal Kirsten Kristensen sammen med sin niece til møde på Christiansborg, hvor hun skal diskutere sin sag i Borgerretsfonden.

- Jeg er meget spændt på mødet, og jeg håber, at min sag kan gøre, at noget lignende ikke sker for andre i fremtiden.

Ifølge hende har hun det i dag godt - trods den uheldige sag.

- Jeg har det godt, og det har været rart at komme hjem og finde mig selv igen. Men der er ingen tvivl om, at det her langt fra er slut endnu, siger hun og fortsætter.

- Jeg er ikke sur på lægen. Der er jo sket en menneskelig fejl, men jeg synes, at det er tankevækkende, at der kun skal et tryk på en knap til, før det går så galt.