KL: Der er ikke plads til større elever

De nuværende regler for genåbningen af skoler gør det svært at få plads til de ældre elever

Mangel på ressourcer gør det svært at se en vej tilbage i skole for de ældre elever, lyder det fra Kommunernes Landsforening. (Arkivfoto) Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Mangel på ressourcer gør det svært at se en vej tilbage i skole for de ældre elever, lyder det fra Kommunernes Landsforening. (Arkivfoto) Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Det kan blive svært at få de ældre elever tilbage i skole, fordi alt personale og plads lige nu er nødvendigt bare for at have de mindre klasser tilbage.

Det oplyser Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse.

Med de nuværende regler er der ikke plads til at få alle eleverne tilbage i folkeskolen, mener Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. De er allerede presset til det yderste, siger han.

Visse folkeskoler har allerede været nødt til at gøre brug af sportshaller og spejderhytter for at kunne leve op til kravene om afstand mellem eleverne.

- Det er noget, man vil være nødt til at gøre i endnu større omfang, og vi kan ikke se for os, at det overhovedet kan lade sig gøre, siger Jacob Bundsgaard, der vurderer, at det ikke er en holdbar løsning, fordi det ikke er alle skoler, der har adgang til ekstra lokaler.

Jacob Bundsgaard opfordrer Folketinget til at have det in mente, hvis det beslutter sig for at åbne skolerne for de ældre klasser igen.

- Man kan jo ikke træffe en beslutning om at åbne folkeskolerne for de ældste klasser, med mindre der er plads til dem, siger han.

I forbindelse med at skolerne er blevet delvist genåbnet, er der et krav om, at skolerne skal arrangere borde og stole, så eleverne kan sidde med mindst to meters afstand.

Derfor har det været nødvendigt at dele eleverne op i flere klasselokaler for at forebygge smitte med coronavirus.

Den øgede spredning af eleverne har gjort det nødvendigt at have flere lærere på arbejde.

Ifølge Anders Bondo Christensen, som er formand for Danmarks Lærerforening, er det et problem, hvis eleverne skal undervises hjemme i længere tid end forventet.

- Der er ingen tvivl om, at uanset hvor kvalificeret vi laver hjemmeundervisning, så er der tale om nødundervisning. Det bliver ikke af samme kvalitet, som hvis man er i det sociale fællesskab i klassen sammen med sin lærer, siger han.

Ligesom Jacob Bundsgaard har Anders Bondo Christensen svært ved at se, hvordan de ældre elever kan vende tilbage til skolen med de nuværende regler.

- Der skal åbnes op for, at vi kan være flere sammen, og at vi kan være tættere sammen, ellers er der ikke plads i skolerne, siger han.

Siden skolerne begyndte at blive gradvist åbnet efter påske, er det kun 0.-5.-klasserne, der har fået lov at komme i skole igen.

I de klasser har niveauet af fremmøde været mellem og 80 og 90 procent, viser en rundspørge blandt 62 kommuner, som KL har lavet. Fraværet er nogenlunde det samme som før coronakrisen.

OVERBLIK: Plads og personale på skoler går til de små elever

De skærpede regler for skolerne har gjort, at de små kræver alt det plads og personale, skolerne kan tilbyde.

Derfor er det svært at se, hvordan der skal være plads til at få de ældre elever tilbage i skole igen, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Læs her, hvilke børn der lige nu må komme i skole, og hvilke forholdsregler skolerne skal tage den kommende tid:

* Skolerne er åbne for elever i 0.-5.-klasse.

* Børnene må komme i skole, hvis de ikke har symptomer på sygdom.

* Selv om en elev i en klasse viser sig at være ramt af Covid-19, kan de øvrige elever godt fortsætte med at gå i skole.

* Det skal vurderes i det enkelte tilfælde, om et barn, der selv er i særlig risiko for eksempel på grund af kronisk sygdom, kan møde op i skolen.

Om håndhygiejne:

* Ansatte, børn og ledsagende voksne skal vaske hænder med vand og flydende sæbe, når de ankommer til skolen. Håndvaskning gentages mindst hver anden time.

Om kontakt og afstand:

* Forældre må ikke samles ved indgangen til skolen. For at undgå det kan børnene afleveres i intervaller.

* Det samme gælder frokost og andre frikvarterer, som skal planlægges, så mange børn ikke samles på én gang.

* Eleverne skal lege i mindre grupper på for eksempel fem elever udendørs og to-tre elever indenfor - og kun inden for samme klasse.

Om undervisning:

* Eleverne skal placeres ved borde, så der er to meter mellem dem.

* Eleverne skal ikke skifte klasselokale mellem de enkelte lektioner. Lærerne skal komme til dem.

* Størstedelen af skoledagen skal foregå udendørs.

* Idrætstimer skal planlægges uden kontaktsport.

* Det kan være nødvendigt at aflyse visse fag, hvis der ikke kan sikres tilstrækkelig sikkerhed mod smitte.

* Om rengøring:

* Toiletter skal rengøres mindst to gange dagligt.

* Alle overflader og kontaktpunkter skal vaskes med sæbevand og herefter afsprittes mindst to gange dagligt.

Om SFO/fritidsordning:

* SFO og fritidsordning skal indrettes, så eleverne så vidt muligt kun er sammen med de samme elever som resten af skoledagen.

* Aktiviteter skal - i det omfang det er muligt - foregå udenfor.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+