KL: Prisgivet mod ulovligt fyrværkeri på genbrugspladser

Landet over kan man aflevere lovligt fyrværkeri på genbrugsstationen. Ulovligt skal afleveres til politiet

Det er umuligt at dæmme op for, at borgere over hele landet afleverer deres ulovlige fyrværkeri på genbrugsstationen.

Sådan lyder det fra formand for teknik- og miljøudvalget i KL Jørn Pedersen (V) i kølvandet på en række sager om ulovligt fyrværkeri.

Senest har en ukendt person torsdag eftermiddag efterladt 12 krysantemumbomber og kraftige kanonslag ved en genbrugsstation i Odsherred, og i en række tilfælde er krysantemumbomber de seneste dage blevet fundet henkastet i det fri.

- Den verden forandres hele tiden, så det er nærmest umuligt at følge med. Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt at sende vores personale på kursus i håndtering af fyrværkeri, siger Jørn Pedersen.

Det er ikke noget, der får hverken politi eller genbrugsstationer til at ændre procedurerne, men det er noget, som kommunerne følger nøje.

- Det er bestemt noget, vi vil følge tæt i den nærmeste tid, men det er ikke noget, der giver en stigende anledning til bekymring. Vi må se fremtiden an. Vi kan intet gøre for at dæmme op, men det er noget, vi vil følge tæt, siger Jørn Pedersen.

Rigspolitiet følger ligeledes situationen nøje, men der er ikke planer om at give frit lejde til folk, der fortryder at have købt farligt, ulovligt fyrværkeri.

Politiet advarer især om krysantemumbomber, som betegnes som ekstremt kraftigt fyrværkeri.

Omkring nytår mistede to mænd på 24 og 25 år livet nær Hobro, da de affyrede en krysantemumbombe, mens samme slags fyrværkeri tog livet af en 37-årig mand i Assens ved Mariager.

Det er en tilbagevendende begivenhed, at genbrugsstationer landet over er nødt til at lukke, hvis der anonymt bliver indleveret ulovligt fyrværkeri, som skal fjernes af ammunitionseksperter.

- Omkostningerne for at lukke en genbrugsstation er store rent beløbsmæssigt, men det gælder også de menneskelige omkostninger, hvor gæster og personalet risikerer liv og lemmer, siger Jørn Pedersen.

Lovligt fyrværkeri kan afleveres på genbrugsstation til personalet som farligt affald, mens ulovligt fyrværkeri skal afleveres til politiet.

0 kommentarer
Vis kommentarer