KL vil selv bestemme over budgettet

KL er træt af, at skiftende regeringer kan straffe kommunerne økonomisk, hvis de overskrider budgetterne

Regeringens kontrol med kommunernes budgetter er for streng.

Det mener Kristian Wendelboe, administrerende direktør i Kommunernes Landsforening (KL), som har talt med Politiken.

Kristian Wendelboe opfordrer til, at regeringen bløder op for den såkaldte budgetlov, som gør det muligt for skiftende regeringer at straffe kommuner økonomisk, hvis de overskrider budgetterne.

- Selv hvis man tilhører den gruppe af mennesker, der synes, at budgetloven er en stor succes, er det bare sådan, at alle sådanne styringssystemer har sin tid, inden de sander til, siger Kristian Wendelboe til Politiken og tilføjer:

- Et af problemerne ved budgetloven er, at den er for låst.

Desuden betyder loven, at Folketinget vedtager lofter for, hvor mange penge kommunerne må bruge hvert år - fire år frem i tiden.

KL-chefen mener ifølge Politiken, at loven er utidssvarende, fordi den økonomiske situation i kommunerne har ændret sig med flygtningekrisen.

- Ud fra et økonomistyringssynspunkt ville det være sundere, hvis man lavede loven om, så den blev mere fleksibel, siger han til Politiken.

Forsker ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) Jørgen Mau Pedersen giver Kristian Wendelboe ret i, at budgetloven har svækket kommunernes position.

- Budgetloven har styrket statens forhandlingsposition over for kommunerne, fordi rammen er lagt fast fra starten, siger Jørgen Mau Pedersen til Politiken.

1 kommentar
Vis kommentarer