Klamme skoletoiletter: Seks-årig tvunget til at bruge afføringsmiddel

Dreng på Tranbjerg Skole ved Aarhus så påvirket af beskidte og ulækre toiletforhold, at han måtte til læge og fik udskrevet afføringsmiddel

Her kan du se interview med Tom Brændstrup, hvis seks-årige søn er elev på Tranbjerg Skole. (Video: Ernst van Norde)

Der er blod i håndvasken, og afføring, urin og brugt toiletpapir ligger ofte på gulvet eller i toiletkummen helt op til brædtet, når de mindste elever på Tranbjerg Skole ved Aarhus skal forrette deres nødtørft.

Toiletterne på den del af skolen, hvor 0.-5. klasse har hjemme, er jævnligt så ulækre og beskidte, at flere elever nægter at bruge dem. Så hellere vente og få ondt i maven eller - i værste fald - skide eller tisse i bukserne.

Så vidt kom det for Tom Brændstrups seks-årige søn, der begyndte i 0. klasse på Tranbjerg Skole i august i år.

– Alarmklokken ringede, da han kom hjem uden at have boxershorts på inden under sine bukser. Det skete, fordi han havde lavet stort i bukserne, og fordi han simpelthen ikke ville bruge skolens møgbeskidte og ulækre toiletter, fortæller den forargede far, som selv kalder løsningen på problemet for ’en falliterklæring’.

Løsningen her og nu er, at sønnen, inden han på mandag vender tilbage til skolen fra sin sygemelding, skal have vænnet sig til at indtage et afføringsmiddel hver aften i form af en skefuld pulver i et glas vand. På den måde vil han automatisk føle trang til at tømme tarmene næste morgen, inden han skal i skole.

– Det burde jo aldrig komme så vidt, men sådan er vi nødt til at tackle situationen i første omgang, siger Tom Brændstrup til Ekstra Bladet.

Billederne er fra Tranbjerg Skole, hvor drengen går, og de er taget torsdag. Her var toiletterne ikke helt så ulækre, som de oftest er, men man kan se urin på gulvet. (Privatfoto)
Billederne er fra Tranbjerg Skole, hvor drengen går, og de er taget torsdag. Her var toiletterne ikke helt så ulækre, som de oftest er, men man kan se urin på gulvet. (Privatfoto)
 

Led af forstoppelse
De første signaler sendte sønnen, da han for et par måneder siden dels begyndte at beklage sig over at have ondt i maven, dels at spise mindre end normalt.

– Vores søn havde jo beklaget sig i lang tid, men vi troede først ikke, at toiletterne var årsagen. Da vi indså det og opsøgte en læge for få dage siden, fik vi at vide af lægen, at vi langt fra er de eneste, der har oplevet det her.

Hos drengens læge fik forældrene konstateret, at deres søn lider af forstoppelse og har brug for hjælp til at komme af med sin afføring.

– Lægens udskrev en recept på et afføringsmiddel, fordi vi på den måde kunne afhjælpe problemet nu og her. Oven i kommer, at vi forhåbentlig kan vende vores søns rytme med sine toiletbesøg, så han vænner sig til at gå på toilet om morgenen, inden han skal i skole, fortæller Tom Brændstrup, der i en mail til Tranbjerg Skole og Aarhus Kommune har klaget sit barns nød.

Et udbredt problem
Ekstra Bladet har kontaktet det lægehus, hvor Tom Brændstrups søn fik forstoppelses-diagnosen. Sekretæren på stedet vendte dog tilbage med et nej til i generelle vendinger at udtale sig om en problematik, der har ramt mange andre skolebørn og forældre.

– Lægen, vi konsulterede, fortalte, at det er et stigende problem, at børn ikke vil bruge skolernes toiletter, fordi de også mange andre steder end på Tranbjerg Skole er møgbeskidte og ulækre. Og den nye længere skoledag gør heller ikke problemet mindre, siger Tom Brændstrup, der også har forhørt sig i lokalområdet hos andre forældre. Her har han konstateret, at mange andre familier har lignende problemer, og at hans søn langt fra er den eneste, der har været nødt til at bruge afføringsmiddel.

– Du og jeg ville heller ikke komme på en arbejdsplads, hvor toiletforholdene er sådan. Det er uværdigt, siger Tom Brændstrup.

0 kommentarer
Vis kommentarer