Klar til benzin- og dieselfest: Nu falder literprisen 30 øre yderligere

Det er slet ikke sikkert, vi har set de laveste priser endnu, siger olieekspert

Følg Samfund

Der er godt nyt til danske bilejere.

Klokken 11 fredag sætter Circle K prisen ned på benzin med 30 øre pr. liter. Det kommer til at betyde, at pumpeprisen på en liter blyfri 95 oktan rammer 10,49 kroner - den laveste pumpepris siden 19. marts.

Det fortæller olieekspert hos Circle K, Peter Rasmussen, til Ekstra Bladet.

I den seneste tid er prisen faldet drastisk. 7. oktober måtte der 11,79 kroner op af lommen, hvis man skulle købe en tilsvarende liter.

- Det er gået stærkt. I maj tog prisen et ordentligt hug op. Og i løbet af hele sommeren har vi generelt haft høje priser, indtil prisen toppede i oktober, siger Peter Rasmussen til Ekstra Bladet.

- Grundlæggende har det været et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, siger Peter Rasmussen, som dog alligevel undrer sig.

Derfor var prisen høj i sommer
Normalt plejer det nemlig at være sådan, at prisen på råolie stiger om vinteren, hvor der er ekstra behov for at fyre op mod nord.

Ifølge Peter Rasmussen skyldes de faldende priser formentlig flere forhold, der har med nogle af de store olieproducerende lande at gøre.

Når prisen er steget i løbet af sommeren, skyldes det ifølge Peter Rasmussen formentlig usikkerhed i markedet, efter at USA trak sig fra atomaftalen med Iran og ville indføre sanktioner mod landet.

Siden har der været spændinger mellem USA og Saudi Arabien efter drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi.

Peter Rasmussen fortæller, at det naturligvis alene er spekulationer. Men det er efter hans opfattelse bemærkelsesværdigt, at prisen på en tønde råolie falder så dramatisk lige nu.

- Det er svært at sige, hvad der er den egentlige årsag. Men man kan sige, at USA lader til at have frikendt Saudi Arabien for noget. Spørgsmålet er, om det måske er Saudi Arabien, der betaler noget tilbage, siger Peter Rasmussen.

Trump roser saudierne

Præsident Trump fortalte forleden, at han var meget begejstret for Saudi Arabiens beslutning om at sænke prisen på råolie. Så begejstret, at han ligefrem sendte en tak til saudierne på sin Twitter-profil.

Det er ifølge Peter Rasmussen lidt mærkværdigt, eftersom USA i forvejen næsten er selvproducerende, når det gælder olie. At saudierne sætter prisen ned, vil derfor formentlig ikke gøre den store forskel rent strukturelt i USA.

Peter Rasmussen vurderer, at igen i næste uge sagtens kan falde yderligere.

- Det ville ikke overraske mig. Men omvendt kan der også ske det, at prisen korrigeres lidt opad. Det ser vi af og til, når der sker et så markant fald.

Selv om pumpeprisen er på 10,49 kroner, vurderer Peter Rasmussen, at man enkelte steder på grund af lokale kampagner vil kunne tanke brændstof til under 10 kroner literen.

- Og så er det jo black friday, siger Peter Rasmussen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind