Klar til et blæs - Politiorkester og drengekor i fælles kamp mod spritbilister

Her til aften begynder politiets årlige razziaer mod jule-spritbilister, og det gør Sjællands Politiorkester og Det Danske Drengekor opmærksom på i 'Spritbilistens Julesang'

(Video: Rådet for Sikker Trafik)

Det kimer nu til julefest.

Det samme gør politiets sirener fra i aften og frem til juledagene, hvor der laves razziaer mod julebranderter. Og i en video, der er produceret af Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, er både Sjællands Politiorkester og Det Danske Drengekor med i kampen mod trafikanter, der forsøger at køre deres brandert hjem fra en julefrokost.

- Hvert år sker der tragiske ulykker, hvor bilister kører galt, fordi de har drukket eller taget euforiserende stoffer. Derfor prioriterer vi højt at lave sprit- og narkokontroller, og i de kommende uger vil vi tjekke et meget stort antal bilister i hele landet. Formålet er at få alle sikkert hjem, siger fungerende centerchef Arne Martinsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til TVØst.

Det er netop C. Balles melodi 'Det Kimer Nu til Julefest', som bruges af politiorkestret og drengekoret til deres fælles opsang til berusede juletrafikanter. Men i stedet for Grundtvigs oprindelige tekst har opsangen fået navnet 'Spritbilistens Julesang' med en helt ny tekst, som kan ses i sin fulde længde her:

- Moralen er 'lad bilen stå'. Til julefest der skal man gå. Og køre med bus, måske med en vogn. Måske med en ven fra samme sogn, lyder det i sidste vers.

Pas på - politiet kommer med signal og horn efter spritbilisterne. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)
Pas på - politiet kommer med signal og horn efter spritbilisterne. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)

Der skal mere til
Men politikontrol og en opsang over en kær juleklassiker kan ikke løse problemet med spritkørsel alene, vurderer Rådet for Sikker Trafik, som sideløbende har lanceret kampagnen 'Klar til et pust?'. Den vil i radio og på tv minde danskerne om, at man allerede, før festen begynder, bør have aftalt, hvordan man kommer sikkert hjem, når festen slutter.

Desuden opfordrer kampagnen udskænkningssteder og omgivelser til at blande sig, hvis en person fisker bilnøglerne op af lommen efter at have drukket for meget alkohol.

- Mange har svært ved at vurdere, om de har drukket for meget til at køre. Derfor er det vigtigt, at omgivelserne husker at blande sig, når for eksempel en kammerat eller kollega vil sætte sig bag rattet efter at have drukket. Tilbyd at ringe efter en taxa eller overnatning. Meget mere kræver det ikke, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, til TVØst.