Klima-aftale: Danmark skulle have haft fingeren ud af gaskammeret

Klimachefen i Verdensnaturfonden fatter ikke, hvorfor Danmark endnu ikke er med i klima-aftalen

Lars Chr. Lilleholt blev interviewet til Deadline i april måned, hvor der var en stor FN-begivenhed omkring Paris-aftalen.
Polfoto
Lars Chr. Lilleholt blev interviewet til Deadline i april måned, hvor der var en stor FN-begivenhed omkring Paris-aftalen. Polfoto
Følg Samfund

John Nordbo, som er klimachef i Verdensnaturfonden er begejstret over, at både Kina og USA har ratificeret Paris-aftalen, men han har til gengæld ingen forståelse for, at Danmark ikke var med blandt de første til at ratificere aftalen.

- Ratificeringen er et rigtig, rigtig stærkt signal til verdens virksomheder og energisektorer verden over, om at klima-problemet bliver taget alvorligt.

Det betyder jo, at hvis man sidder med en pose penge og overvejer om man skal købe et kulkraftværk eller nogle vindmøller, så må man sige, der er pænt store usikkerheder forbundet med at købe kulkraftværket, og om det får lov at stå og pumpe løs i 50 år ude i fremtiden, siger John Nordbo.

Han mener derfor også, at det er 'åndeligt sløvsind' fra regeringens side, at man ikke skyndte sig at sige 'okay', Paris-aftalen er landet, og vi vil godt være det første land, blandt de rige lande, som er klar til at ratificere.

- Vi ville have fået sindssygt god omtale af det, hvis vi havde fået fingeren ud af gaskammeret i foråret. Så ville vi have kunnet slået på, at Danmark var et grønt foregangsland, og at 40 pct. af vores el-forsyning kommer fra vindenergi.

- Vi har en række virksomheder, som er ret gode til at producere ting, der sparer på energien, lyder kritikken fra John Nordbo. 

Regeringen lod bare stå til
Han mener vi ville kunne have fået medieomtale og branding verden over for et flercifret millionbeløb hvis vi havde været hurtigt ude, og regeringen lod bare stå til og missede den gyldne chance det var.

- Jeg var i Deadline, hvor Lars Chr. Lilleholt også blev interviewet i april måned, hvor der var en stor FN-begivenhed omkring Paris-aftalen.

Og der sagde han et eller andet tåget om, at Danmark skulle lige vente på at se, hvor stor en del af EU's reduktions-forpligtelse vi skulle påtage os, siger John Nordbo.

Han forstod det sådan, at regeringen overvejede at lade være med at ratificere Paris-aftalen, og prøve at bruge det som 'trumfkort' internt i EU i forhold til at få en mindre del af reduktions-forpligtelsen.

- Der er også andre lande i EU, der tænker på den måde. Men det ville jo være helt sort, virkelig godnat, at Danmark som nation skulle sætte sig helt over på den side, med armene over kors, og sige: Nej, vi vil søreme ikke ratificere Paris-aftalen.

- Tænk lige på alle de virksomheder i det her land, som producerer løsninger på klimaproblemet, siger John Nordbo til Ekstra Bladet.

Aftalens mål er at holde den globale opvarmning under to grader og helst halvanden grad, og med Kina og USA's godkendelse har 25 lande raticiferet aftalen.

Aftalen kan træde i kraft, når i alt 55 lande, der står for 55 procent af udledningen, har godkendt aftalen.

Brasilien, Canada, Mexico, Ukraine og Indien er også på vej til at ratificere aftalen

Vi forsøger at få en kommentar fra Venstres Energi- Forsynings- og Klima-minister Lars Chr. Lilleholt.

Her ses den amerikanske præsident Barack Obama tale om klimaaftalen. Video: AP

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag