Klimafamilien dropper forbrugsfesten: Børnene får intet nyt

Familien Hjortenberg går ikke på kompromis med principperne i julen. Læs hvordan de holder jul og se deres klimavenlige julemenuer her

Familien Hjortenberg går deres egne veje i juletiden. Foto: Anders Brohus
Familien Hjortenberg går deres egne veje i juletiden. Foto: Anders Brohus

Julen er ikke bare en økonomisk lussing. Den slår også hårdt til klimaregnskabet.

Det sidste vil familien Hjortenberg fra Svendborg dog ikke være med til. De er den traditionelle kernefamilie med far, mor og to børn, men de holder en mere utraditionel, klimavenlig jul end de fleste.

De køber al mad lokalt, giver brugte gaver og finder julepynten på genbrug eller i skoven. Det er en god idé, mener klimaekspert.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Anne Hjortenberg med sin søn, Louie. Foruden Louie har Anne og manden, Greg, også datteren Alba. Foto: Anders Brohus
Anne Hjortenberg med sin søn, Louie. Foruden Louie har Anne og manden, Greg, også datteren Alba. Foto: Anders Brohus

Stort forbrug
I 2018 købte danskerne julegaver for svimlende 30 milliarder kroner. En gigantisk belastning på miljøet. Derfor tænker familien Hjortenberg i helt andre baner.

- Vi køber ikke nyt til børnenes julegaver. Min mand har i mange år sagt, at han helst er fri for gaver. Det er sådan lidt svært, når alle andre har et behov for at købe gaver til ham, men han frabeder sig det helst, siger Anne Hjortenberg.

Uden at afsløre, hvad hendes søn får i julegave, kan Ekstra Bladet alligevel godt fortælle, at han ønsker sig noget dyrt elektronik.

- Det ligger egentlig over det budget, vi plejer at give gaver for i familien, men det kunne jo være, man kan finde det brugt. Det tænker jeg, at der er nogle, der sælger.

- Så der vil vi både kunne møde børnenes forventninger, hvad vi synes, vi har råd til, og hvad vi gerne vil være med til i forhold til klimaet, uddyber Anne Hjortenberg.

Ti gode klimaråd i julen

Drop flæskestegen
Produktionen af svinekød belaster klimaet enormt meget, og derfor kan det være en god idé at servere fjerkræ eller fisk til julemaden. Kalkun, gås og and er allerede populære valg på julemenuen, så det kan du holde dig til.

Hop af gaveræset
Julegaver er nogle af de helt store syndere, når det kommer til klimaet i juletiden. I kan selvfølgelig vælge at holde jer helt fra gaverne og blot nyde hinandens selskab, men hvis I alligevel vil give gaver, så giv noget, som du ved, modtageren vil have og bruge.

Spis op!
Når du har klemt al den julemad ned, du kan, og der fortsat står and, kartofler og brun sovs på bordet, så lad være med at smide det ud. Gem det, og spis det i juledagene, eller frys det ned. Så undgår du madspild og får samtidig god mad i flere dage.

Tænk på træet
Hvert eneste år bliver enormt mange grantræer fældet, så de kan stå i de danske stuer i et par uger, før de ryger ud igen. Det belaster klimaet, og der findes bedre alternativer. Du kan eksempelvis købe et falskt træ, som kan gebruges år efter år, eller du kan sørge for at købe fairtrade eller økologisk. Husk desuden at smide træet på komposten eller at køre det på genbrugsstationen!

Gavepapir
Danskerne bruger enormt meget gavepapir om året, men det ryger direkte i skraldespanden, når gaven er pakket op. Det kan ikke genbruges, og derfor kan du tænke på at bruge en alternativ form for gavepapir. Aviser, magasiner eller papirsposer er alle gode muligheder. Har du en gammel dug, som du skal af med, kan den også klippes op og bruges.

Kør sammen
Transport er et af de steder, hvor danskerne er store klimasyndere. Mange kører i bil, når de skal hjem og holde jul hos svigermor, men det belaster miljøet. Toget er en meget bedre løsning, så hvis du vil være rarere ved klimaet, og du er tvunget til at tage bilen, så sørg i det mindste for, at den er fyldt op. Der er sikkert mange, som skal samme vej.

Pynt naturligt
Julepynt af papir er enormt hyggeligt, men der er også et stort spild, når resterne ryger i skraldespanden, og pynten ryger samme vej efter jul. I naturen findes masser af ting, som kan bruges til at lave pynt, og så kan I samtidig lave en hyggelig dag ud af det, når I skal ud for at finde det!

Tænk i genbrug
Der er rigtig mange ting, vi bruger i juletiden, som sagtens kan genbruges året efter. Husk derfor at have det i tankerne hele vejen igennem. Man kan også give genbrugsgaver som bøger, computerspil eller andet. Det største klimaspild er, når gaven bare samler støv i bunden af skabet.

Skru op for kvaliteten
Når det kommer til julemaden, er det kontroversielt at prøve at få folk til at ændre noget. Derfor kan I nøjes med at tænke på kvaliteten af maden i stedet for at ændre menuen drastisk. Køb bedre kvalitet, men måske lidt mindre af det. Og så husk det grønne tilbehør! Tør I springe ud i den helt store nyskabelse, findes der mange klimavenlige alternativer til steg.

Sluk lyset
En stor del af de danske juletraditioner omhandler levende lys i alverdens former, men det er faktisk enormt dårligt for indeklimaet, da det partikelforurener. Det kan derfor være en god idé at gå over til elektriske lys med LED-pærer. Det lyder måske ikke klimavenligt med elektriske lys, men de er faktisk en god, miljøvenlig løsning, hvis det vel at mærke er LED-pærer.

Æder bjerge af mad
Det kan netop være en svær balancegang at holde en traditionel jul og samtidig gøre den mere klimavenlig, erkender klimaforsker Jørgen Eivind Olesen fra Aarhus Universitet.

- Problemet er, at vi har et højt niveau af CO2-udledning hele julemåneden, hvor vi æder os igennem bjerge af mad. Heldigvis spiser vi ikke oksekød og spiser betydeligt mindre i januar, hvor vi har fyldt depoterne op.

Man kan med fordel genbruge i julen, slår han fast.

- Det er et generelt problem med overforbrug. Det er julen også et udtryk for, især med gaveræset. Det er et kulturelt problem. Det var fint i gamle dage, hvor man gav gaver, når der var et behov, men i dag har vi så meget, at vi nærmest skal opfinde ønsker, som jo er dyre for klimabalancen.

Jørgen Eivind Olesen opfordrer i stedet til, at man køber et lille stykke skov, som modregner klimabelastningen af det tøj og elektronik, der ellers ligger under juletræet i mange danske hjem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Familien Hjortenbergs budskab om mere genbrug er noget, eksperten nikker genkendende til. Foto: Anders Brohus
Familien Hjortenbergs budskab om mere genbrug er noget, eksperten nikker genkendende til. Foto: Anders Brohus

Lokal mad
Julemaden er for mange et af de absolutte højdepunkter ved julen. Men den er desværre også en af de helt store klimasyndere juleaften.

Det er især noget, som familien Hjortenberg tænker meget over, men i stedet for at spise en CO2-neutral svampesteg køber de al deres mad lige rundt om hjørnet.

- Alle de ting, der kan købes til maden, køber vi lokalt på Fyn. Og der kan faktisk købes rigtig meget. Det er jo et traditionsbundet måltid. Det er derfor, vi spiser det juleaften; fordi det er de ting, der dengang var ude på marken, siger den 44-årige mor.

- Det er helt ned til smørret, eddiken og rødkålen, vi putter i. Sidste år lykkedes det at få alt bortset fra sukker til de brunede kartofler.

Juletræ i haven
Et juletræ hører julen til, men familien Hjortenberg ved ikke, om de skal have et juletræ i år, fordi de ikke skal holde jul hjemme.

De plejer dog at have et træ, og så har de en plan med, hvad de skal gøre af træet, når julen er overstået.

- Sidste år havde vi et økologisk juletræ, som også kommer her fra Fyn. Men det var et juletræ, som var fældet. Så der kunne man måske købe et i potte og plante det ud bagefter.

- Hvad har I ellers gjort med træet efter jul?

- Det ene har jeg gravet ned i et bed i haven. Et andet har jeg givet til nogle, der har høns, og så kan jeg huske, at sfo'en samlede juletræer ind et år. Vi gav det til dem, fordi de skulle bygge et eller andet.

Også andet julepynt finder familien i naturen.

- Til adventskrans og sådan noget bruger vi ting, som vi samler i skoven. Men jeg har tænkt mig at gå ud og investere i fire lys, siger Anne Hjortenberg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Der er masser af tid til julehygge, selvom den er klimavenlig! Foto: Anders Brohus
Der er masser af tid til julehygge, selvom den er klimavenlig! Foto: Anders Brohus

Klima på trods
- Går I mere på kompromis med jeres klimaprincipper op til jul?

- Nej, jeg tror tværtimod, vores principper bliver mere tydelige. For man blive virkelig bombarderet med forbrug, forbrug, forbrug. Der opnår jeg mere en fornemmelse af trods, fordi jeg ikke vil hoppe med på den bølge.

- Det er jo egentlig butikkerne, der fortæller os, hvordan vi skal gøre, og som prøver at lave nogle traditioner, vi skal følge. Så der tænker jeg endnu mere over, hvordan man kan gøre det anderledes.

- Sidste år havde børnene en chokoladejulekalender, hvor vi bagefter rystede på hovedet og tænkte 'hvorfor købte vi den?'. Der var ikke noget lækkert i den, det smagte ikke godt, og der var hysterisk meget emballage.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det kan sagtens lade sig gøre at købe ind til en traditionel julemiddag på klimavenlig vis, mener Anne Hjortenberg. Foto: Ritzau Scanpix
Det kan sagtens lade sig gøre at købe ind til en traditionel julemiddag på klimavenlig vis, mener Anne Hjortenberg. Foto: Ritzau Scanpix

Den traditionelle julemenu med masser af kød for fire personer koster lige så meget for klimaet som at køre en tur på 1000 kilometer i din bil

1,5 kg flæskesteg

1 kg medister

2 kg kartofler

1/2 l piskefløde

1/2 kg rullepølse

1/2 kg leverpostej

1 kg rødkål

3 kg frikadeller

1/2 kg marinerede sild

Samlet CO2-udledning: 130 kg, hvilket svarer til en ældre smartphone

Kilde: Concito

Man kan med små justeringer få et lækkert julebord, som også er skånsomt for klimaet

1,5 kg gåsesteg

3 kg hvid- eller grønlangkål

2 kg kartofler

1/2 l piskefløde

3 kg fiskefrikadeller, rejer, rødspætter eller røget laks

1/2 kg nøddepostej

1/2 kg marinerede sild

Samlet CO2-udledning: 67 kg eller tre ture for dig og kæresten i teateret.

Kilde: Concito

429 kommentarer
Vis kommentarer