Annonce:
Annonce:

Klimaforskere enige: Nu er det for sent!

Temperaturstigningerne bliver højere, end de fleste troede, og de kommer hurtigere end forventet. Klimaforskere er enige, vi har ikke handlet i tide

Verden står overfor mange forskellige klima udfordringer. Foto: AP
Verden står overfor mange forskellige klima udfordringer. Foto: AP
Annonce:
Følg Samfund

Verdenssamfundet har udspillet sin rolle i kampen mod global opvarmning. Så kontant lyder dommen fra to ledende klimaforskere fra Norden.

De siger, at temperaturstigningerne er den største udfordring verden står overfor lige nu, for det vil påvirke miljøet og dagligdagen i mange lande.

Forskerne forudser, at stigningerne kommer hurtigere end forventet, og mener, at man ikke har reageret i tide, for at kunne ændre den udviklingen, der er i gang.

- Det er ikke nok, det der er sket, og vi er ikke i mål endnu. Uret tikker meget hurtigt, og vi har kun et meget lille vindue tilbage, hvis vi skal nå at bremse udviklingen, siger en af Danmarks førende klimaforskere, Jens Hesselbjerg Christensen, fra Københavns Universitet til Ekstra Bladet.

Annonce:

Han er ikke alene med kritikken. Knut Halvor Alfsen forsket i klimaforandringer, han har været direktør for Norges ledende forskningscenter og rådgivet den kinesiske regering i klimaspørgsmål.

– Jeg er pessimist. Jeg tror ikke, at vi kommer til at standse den globale opvarmning, før udviklingen bliver styg og fæl, siger den 64-årige norske klimaforsker Knut Halvor Alfsen til den norske avis VG.

Skarpere kritik
De to forskere har begge udtalt sig om klimaforandringer før. Men nu er tonen en anden.

– Dette er en erkendelse, som har vokset sig frem gradvist siden starten af 00'erne. I begyndelsen var det ildevarslende, men usikkert, siger Knut Halvor Alfsen.

- Men en ting er sikkert, og det er forskningen bliver bedre og bedre, samtidig bliver dataene værre og værre, og han forsætter sin kritik af, at man ikke har taget det mere alvorligt før.

Artiklen forsætter under billedet:

Tørke og skovbrand har hærget Rusland de seneste år. Foto: AP
Tørke og skovbrand har hærget Rusland de seneste år. Foto: AP

- Samtidig er der vokset en stor kløft mellem, hvad det kræver, og hvad politikkerne siger, og hvad vi faktisk foretager os, siger Knut Halvor Alfsen til VG.

Annonce:

De to forskere er begge enige i, at global opvarmning er den største udfordring, som verdens ledere står over for lige nu.

Paris-forhandlinger ikke nok
I 2009 sad verdens ledere ved forhandlingsbordet i Bella Centeret under COP15. Allerede dengang var udsigterne dystre, hvis man ikke skred til handling.

Da Lars Løkke slog på gongongen, var man ikke blevet enige om en bindende aftale, der skulle nedbringe CO2-udledningen i verden.

Det er snart 10 år siden, og Jens Hesselbjerg Christensen peger på, at netop de 10 år er afgørende.

- Vi skulle have reageret for 10 år siden, hvis vi skulle have stoppet den udvikling, som er i gang nu. Nu er det ved at være for sent, hvis man skal gøre noget, siger den danske klimaforsker fra Københavns Universitet.

Til COP21 i Paris blev det en smule mere konkret. Her kom en aftale på plads med et mål om en temperaturstigning på 1,5 grader. Her skrev 196 lande skrev under på aftalen.

Artiklen forsætter under billedet:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen for at orientere om klimaforhandlingerne  COP15 i Bella Center. Foto: Mikkel Khan Tariq
Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen for at orientere om klimaforhandlingerne COP15 i Bella Center. Foto: Mikkel Khan Tariq

Annonce:

Selvom om aftalen fra Paris er underskrevet, mener Jens Hesselbjerg Christensen ikke, at det er realistisk at nå. Det vil ifølge forskeren være mere sandsynligt, at der kommer en en temperaturstigning på 2,0 grader, hvilket vil få konsekvenser.

- Vi oplever det som et knivsæg, og der foregår rigtig meget snak. Den handling der skal til, skal accelereres nu, det er der tålmodigheden glipper for mange. Vi skal til at handle nu, selvom forhandlingerne i Paris og Marrakech tyder på, at der kommer handlinger.

- Generelt er jeg positiv overfor villigheden til grøn-omstilling, men der skal andre tiltag til nu, siger Jens Hesselbjerg Christensen.

De to nordiske klimaforskere er ikke alene om kritikken af den manglende handling.

– Verden kan ikke længere undgå en farlig, ødelæggende udvikling som ikke kan laves om, fordi nationerne har foretaget sig så lidt, siger Professor William Nordhaus fra Yale University til The Independent.

Lige nu tyder forskningen på, at vi vil få en temperatur stigning på op mod tre grader i stedet for de to, det fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

Annonce:

Professoren peger på, at man i fremtiden skal bremse udledningen af CO2 totalt inden år 2060, hvis man skal stoppe temperaturstigningerne, hvilket han anser for at være yderst svært.

Vandstigninger i Danmark
Den gyldne grænse for, hvor meget temperaturen må stige, har mange forskere anset for at ligge på omkring de 2,0 grader. Tidligere har forskere påvist, at stigninger i det leje har presset naturen.

- Med temperaturstigninger over de 2,0 grader, så er der nogen af de skræk-scenarier, man har hørt om, der bliver realistiske. Såsom meget store vandstands-stigninger, siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Lige nu kan en mild vinter og varm sommer tolkes som forandringer, men der behøver ikke at være sammenhæng mellem de fænomener og global opvarmning. Men på sigt vil der være en korrelation mellem de fænomener.

Artiklen forsætter under billedet:

Oversvømmelser i den sydtyske by Simbach am Inn i 2016. Foto: AP
Oversvømmelser i den sydtyske by Simbach am Inn i 2016. Foto: AP

Annonce:

- Det er helt klart, og uanset hvad, kan vi ikke udelukke, det vil ske ved 2,0 grader, så vil vandstanden over århundreder stige virkelig meget. Filmen knækker især på Antarktis, hvor der jo er rigtig meget vand, Jens Hesselbjerg Christensen.

Han peger på, at vi her i Danmark nok kan håndtere, at vandet stiger 50 centimer. Men det kan blive mere, og det skal være med i de fremtidige beregninger for klimasikring.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: