Annonce:
Annonce:

Klodens mest populære politiker får ni år for korruption

Den brasilianske ekspræsident Lula da Silva betegner korruptionssag som en farce. Nu er han dømt i Brasilien

Da han forlod præsident-embedet, havde han opbakning fra 83 procent af befolkningen.
Da han forlod præsident-embedet, havde han opbakning fra 83 procent af befolkningen.
Annonce:
Følg Samfund

En føderal dommer i Brasilien har dømt tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva for korruption og hvidvaskning. Det er den første af fem korruptionssager mod ham.

Straffen til Lula, der af Obama blev kaldt verdens mest populære politiker, lyder på ni et halvt års fængsel. Han anker dommen, siger hans advokater.

Dommer Sergio Moro fandt Lula skyldig i uretmæssigt at få ydelser til en værdi af 3,7 millioner reais, hvilket svarer til 7,4 millioner danske kroner.

For det beløb istandsatte firmaet OAS en strandlejlighed for Lula, som til gengæld hjalp virksomheden med at skaffe kontrakter hos olieselskabet Petroleo Brasileiro.

Ekspræsidenten har under en høring betegnet sagen som en farce.

For Lula, der er en af Brasiliens mest populære og kontroversielle politikere, er dommen et brat fald fra tinderne.

Annonce:

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama omtalte brasilianeren som verdens mest populære politiker i 2009. Obama ønskede Lula som chef for Verdensbanken.

Da han forlod posten, havde han opbakning fra 83 procent af befolkningen.

Han var elsket af venstrefløjen og hadet af oppositionen, da han var præsident i perioden 2003-2010.

Den tidligere fagforeningsleder voksede op i et fattigt hjem, og han var med til at stifte det brasilianske arbejderparti.

Lula har hævdet, at anklagemyndighedens jagt på ham var "baseret på beskyldninger fra pressen". Ekspræsidenten har også sagt, at dommer Moro er ude efter ham af politiske årsager.

Det har Moro afvist.

Anklagere beskylder ekspræsidenten for at stå bag omfattende korruption, der blev afsløret under efterforskningen af en stor skandale i Petrobras.

Lula er på fri fod, mens ankesagen behandles.

OVERBLIK: Korruptionsskandale stikker dybt i Brasilien

Den brasilianske ekspræsident Luiz Inacio "Lula" da Silva er onsdag blevet dømt for korruption og hvidvask i den store korruptionssag, der har fået tilnavnet "bilvasksagen" i det sydamerikanske land.

Lula har under afhøringer kaldt retssagen for en farce og har afvist alle anklager imod ham. Det er uvist, om Lula vælger at anke dommen.

Her er nogle af hovedpunkterne i skandalen, der nu har løbet over tre år:

2014:

* 17. marts: Politiet tilbageholder Alberto Yussof i det, der begynder som en rutinemæssig sag om hvidvask af penge på en tankstation.

Tilbageholdelsen fører efterforskerne på sporet af af det statslige olieselskab Petrobras.

Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa bliver anholdt og indrømmer, at selskabet har kanaliseret penge videre til det brasilianske arbejderparti.

2015:

* 6. marts: Højesteret givet grønt lys til en granskning af 12 senatorer og 22 politikere i det brasilianske underhus, der er mistænkt for medvirken til underslæb i Petrobras.

* 19. juni: Den administrerende direktør fra entreprenørfirmaet Odebrecht, Marcelo Odebrecht, bliver anholdt og senere idømt 19 års fængsel for korruption.

Det viser sig, at Odebrechts chefer systematisk har bestukket politikere for at få lukrative kontrakter.

I løbet af 2015 bliver også to ledende politikere i Arbejderpartiet anholdt. Det samme gør chefen for Brasiliens største investeringsbank, BTG.

2016:

* 4. marts: Eks-præsidenten Luiz Inacio Lula da Silva bliver afhørt i sagen.

Lula, der er grundlægger af Arbejderpartiet, bliver anklaget for at have modtaget bestikkelse.

* 12. maj: På grund af stor folkelig modstand mod regeringen vælger kongressen at suspendere Lulas efterfølger, præsident Dilma Rousseff.

* 31. august: Dilma Rousseff træder tilbage og bliver erstattet af Michel Temer. Michel Temer bliver dog hurtigt involveret i korruptionsskandalen, og flere af hans ministre tvinges hurtigt til at træde tilbage.

2017:

* 26. januar: 77 tidligere Odebrecht-chefer vidner i sagen og forsyner statsanklageren med en bunke af belastende informationer om adskillige politikere.

* 14 marts: Statsanklager Rodrigo Janot anmoder højesteret om at åbne for 83 nye granskninger baseret på vidneudsagnene fra de tidligere Odebrecht-chefer.

* 30. marts: Den tidligere formand for det brasilianske underhus Eduardo Cunha bliver idømt mere end 15 års fængsel for korruption.

* 11. april: Højesteret givet grønt lys til nye undersøgelser af politikere. De omfatter blandt andet ni ministre i Temers regering, 29 senatorer og 42 medlemmer af kongressens underhus.

* 5. maj: En tidligere direktør i Petrobras vidner mod den tidligere præsident Lula. Han påstår, at Lula kendte alt til, hvad der foregik i selskabet.

* 10. maj: Ekspræsident Lula bliver afhørt i fem timer i byen Curitiba. Her afviser han alle anklager om at have taget imod en lejlighed fra byggefirmaet OAS. Han kalder sagen en "farce".

* 23. maj: Lula mødes med nye anklager, som går på, at han skulle stå bag den konstruktion, der sikrede politikere og højtstående personer i det statsejede olieselskab Petrobras bestikkelse fra firmaer, der ønskede adgang til offentlige byggeprojekter. Lulas advokat kaldte anklagerne useriøse.

* 12. juli: En føderal dommer i Brasilien dømmer den tidligere præsident ni et halvt års fængsel for korruption og hvidvaskning.

Eksklusivt: KGB-agent fortæller om sit hemmelige liv

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: