Knap 91.000 danske biler kan være berørt af VW-snyd

Volkswagens og Audis biler kan i Danmark være berørt af softwaresnyd, som omfatter 11 millioner verden over

Knap 91.000 biler i Danmark kan være berørt af Volkswagens forureningssvindel.

Det oplyser Volkswagen Danmark til Ritzau.

- Der er potentielt mulighed for, at det her software kan ligge i 91.000 biler i Danmark. Om det gør det, ved vi ikke endnu, uddyber Søs Illum, VW's danske pressechef overfor Ekstra Bladet.

På de danske veje kører i alt 600.000 biler fra VW-koncernen rundt. Der er tale om mærkerne Volkswagen, SEAT, Audi og Skoda, hvoraf 15 procent altså kan køre rundt med softwaren, som kan sløre bilernes reelle forureningsniveau.

Hvor mange biler af hvert mærke, der har fået installeret svindelsoftware, har Volkswagen Danmark endnu ikke overblik over.

Her har man mandag modtaget tallet på de potentielt ramte biler fra fabrikken i Tyskland, men hvor mange, det reelt drejer sig om, finder den skandaleramte bilgigant først ud af, når de får de nøjagtige stelnumre.

- Så kontakter vi ejerne direkte, siger Søs Illum, som afviser, at danske bilejere selv behøver at henvende sig til Volkswagen.

- Vi er ved at lave opdatering på vores hjemmeside og Facebook om, hvordan man skal forholde sig. På et tidspunkt indenfor nogle uger, får vi en løsning på, hvad der skal ske med bilerne. Det er enten en teknisk eller softwaremæssig opdatering. De skal ind på et værksted og opdateres.

- Altså for jeres regning?

- Naturligvis. Når vi - inden for et par uger vil jeg tro - har fået nogle stelnumre på kunder, der har softwaren liggende aktivt eller deaktivt i bilerne, så kan vi kontakte dem via et brev.

- Hvis nogen føler, at de har købt bilen under falske forudsætninger, kan de så annullere købet?

- Jeg har ingen kommentarer til det juridiske, fordi der pågår undersøgelser nu både internt og eksternt i Volkswagen Headquarter, så det kan vi ikke kommentere, siger Søs Illum, som tilføjer, at man ikke ved selvsyn har konstateret eksempler på softwaren i biler her til lands.

- Man kan ikke se det på dem. Vi ved ikke, hvad vi skal kigge efter. Det er lidt ligesom at sige, at 91.000 mennesker i Danmark kan have en forkølelsesvirus i kroppen. Vi ved ikke, om den er aktiv eller om man bliver forkølet af det. Vi venter på, at lægen kommer med en vaccine, og så får vi det klaret.

- Kan man forestille sig tilfælde, at nogle af kunderne simpelthen skal have en ny bil?

- Nej. De er jo ikke i stykker. De kører i dag som de gjorde i går. Der er ikke noget teknisk i vejen med bilerne, siger Søs Illum, der understreger, at bilerne er fuldstændig sikre at køre i.

Se også: Forbud nu: Har altid synes dieselbiler lugter for meget

Verden over har 11 millioner dieselbiler fra VW haft et computerprogram installeret, der skulle sløre bilernes reelle forureningsniveau, når der blev udført test af bilerne.

I dag blev bilgigantens luksusmærke Audi en del af den rullende skandale.

93 kommentarer
Vis kommentarer