Annonce:
Annonce:

Knivoverfald og dødstrusler: Sosu'er udsat for vold fra demente

Det er ikke kun på bosteder for psykisk syge, medarbejderne går på arbejde med livet som indsats. Det samme gør sosu'er, der arbejder med beboere med demens, viser kortlægning af området

Arkivfoto: Bo Svane/POLFOTO
Arkivfoto: Bo Svane/POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Pludselig trækker beboeren en 40 centimeter lang kokkekniv og truer en medarbejder med kniven op til halsen. Medarbejderen tilkalder hjælp og får selv slået kniven ud af beboerens hånd.

Sådan beskriver Arbejdstilsynet en episode på Plejecenter Stævnhøj i Fredericia, hvor en medarbejder for anden gang bliver overfaldet af den samme beboer med demens. Og det er langt fra det eneste sted, hvor social- og sundhedsmedarbejdere bliver udsat for vold og trusler. Det skriver Avisen.dk

Læs også: Lærke er sosu-hjælper: Jeg må slås med folks syn på min uddannelse

Annonce:

En gennemgang af data fra Arbejdstilsynet viser, at tilsynet 34 gange har opdaget problemer med vold på plejehjem og i hjemmeplejen i løbet af 2015 og 2016. Og i mange tilfælde opstår de farlige situationer, fordi beboere med demens bliver utrygge og udadreagerende. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i  tilsynsrapporter fra 16 plejehjem.

- Når vi giver påbud om vold, så er det fordi, vi vurderer, at arbejdsmiljøet er sundhedsskadeligt og episoderne kan sætte sig spor, så medarbejderne ikke bare kan gå hjem fra arbejde og glemme den oplevelse, de har været udsat for, siger Mette Thidemann, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet, til Avisen.dk

Læs også: Lotte Heise hylder sosu’er: De får ikke den respekt, de fortjener

Ikke tid til nærvær
Arbejdstilsynet har i 2015 og 2016 været på 700 besøg på plejehjem og i hjemmeplejen. De har givet 26 påbud om vold, heraf er 10 strakspåbud. Det vil sige, at risikoen for vold er så alvorlig, at der skal rettes op på problemerne med det samme.

Annonce:

I 13 af de 16 tilsynsrapporter, som Avisen.dk har gennemgået, skyldes påbudet udadreagerende adfærd fra beboere med demens. Og det er lige fra dødstrusler, knytnæveslag og trykkede ribben til medarbejdere der bliver sparket, kradset og revet i håret.

Læs også: Ansatte på bosted truet på livet: Politiet kom ikke

Som udgangspunkt er mennesker med demens ikke voldelige, forklarer Karen Tannebæk, der er uddannelsesleder hos Nationalt Videnscenter for Demens. Men fremskreden demenssygdom gør, at personen ikke er i stand til at forstå det, der sker omkring dem, eller give udtryk for deres behov, forklarer hun.

- Derfor kan der være omstændigheder, der gør, at de her ting kommer til at ske. Der kan være nogle behov, der ikke er dækket, eller noget i omgivelserne, der ikke er optimalt for dem. Selvom personalet gerne vil gøre det godt, så kan de også nogen gange ramme loftet for, hvad man rent ressourcemæssigt har mulighed for, siger hun.

Læs også: Tre uger efter kvælertag: Nu bliver overfaldsmand på bosted fængslet

Annonce:

Nogle voldsepisoderne kan muligvis undgås, hvis personalet har mere tid til en individuel indsats, som for eksempel at sætte sig ned med beboeren i hans egen bolig.

- Men hvis personalet for eksempel ikke har tiden til at give det nærvær, der er behov for i situationen, kan det være, at beboeren søger hen i et fællesrum, hvor han ikke magter at være og derfor bliver udadreagerende, forklarer hun.

Læs også: Sosu-assistent til minister: Ved du, hvor dårlige de ældre på plejehjemmene er?

Kun toppen af isbjerget
I social- og sundhedsmedarebejdernes fagforbund, FOA, oplever de volden på plejehjemmene som et stigende problem. Og det hænger sammen med, at der kommer flere beboere med demens, mener sektorformand Karen Stæhr.

- Det her er ikke andet end toppen af isbjerget. Og derfor bliver vi også nødt til sammen med arbejdsgiverne at finde en måde at løse det her problem. For det kan ikke være meningen, at man skal gå på arbejde og være bange for at blive udsat for vold, siger hun.

Annonce:

Læs også: Lindegårdens ansatte i nyt opråb til minister: Kom ud og se, hvad vi står med!

I en af tilsynsrapporterne skriver Arbejdstilsynet, at der ofte konstateres en sammenhæng mellem lav bemanding og forekomst af vold og trusler. Og FOA mener også, at flere beboere med demens på plejehjemmene kræver flere medarbejdere.

- Vi kommer altså ikke uden om, at det her handler om, at der skal være personale nok til at håndtere beboerne med demens. Det er jo ikke noget, de gør med vilje, men hvis de ikke får den hjælp og omsorg, de har brug for, kan de blive udadreagerende, siger hun.

I Kommunernes Landsforening kalder de enhver form for vold og trusler mod ansatte for fuldstændig uacceptabel.

- Men jeg tror ikke, at man generelt kan pege på, at det er et spørgsmål om ressourcer. Jeg tror, det handler om, at ledelsen og medarbejderne skal have de rette kompetencer, siger Michael Ziegler (K), der er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg.

Han henviser til, at regeringen i demenshandleplan har afsat penge til kompetenceløft af medarbejdere, der arbejder med beboere med demens

Læs også: Sosu-hjælper: Vi har rystende lidt tid til borgerne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Bagholdet

Annonce:
Annonce: