Knud Foldschack hængt ud som Knud Foldschack: - Det er rædselsfuldt

Den kendte Christiania-advokat Knud Foldschack blev i aftes hængt ud som en del af Panama-lækagen. Men i stedet var det hans bror med samme navn, som stod registreret. Det er ikke første gang, at der opstår navneforvirring, fortæller advokaten til Ekstra Bladet

Advokat Knud Foldschack fortæller, at han vil gå videre med sagen, efter han i aftes fejlagtigt blev sat i forbindelse med Panama-lækagen i en BT-artikel. (Foto: Polfoto)
Advokat Knud Foldschack fortæller, at han vil gå videre med sagen, efter han i aftes fejlagtigt blev sat i forbindelse med Panama-lækagen i en BT-artikel. (Foto: Polfoto)

Han er kendt som Christianias og Ungdomshuset forsvarer.

Derfor var det noget overraskende at se Knud Foldschacks navn stå i den Panama-database, som i aftes blev offentliggjort for hele verden.

- Hvis det havde været rigtig, havde det været en god historie, men en god historie er jo også kun god, hvis den er rigtig, siger advokaten dagen derpå til Ekstra Bladet.

For selvom navnet var det samme, så havde han ingenting at gøre med Panama-lækagen.

Det var derimod hans bror, som også er opkaldt efter faderen Knud Foldschack, der stod registreret.

Alligevel kunne man på BT.dk i aftes læse historien 'Kendt Christiania-advokat optræder i kontroversielle Panama-papers

- Det er elendig journalistik. Gudskelov var der ordentlige journalister, som undersøgte tingene, men det var der åbenbart ikke fra BT. Lige meget om man hedder Knud Foldschack eller Jens Petersen, så er en opringning jo altid en rigtig god ide, siger Knud Foldschack, der nu vil klage til Pressenævnet.

I databasen kan du vælge at søge i et land, fx Danmark. Eller søge direkte i de 21 skattely-områder, som data stammer fra. (Foto: ICIJ) Teknologi Guide: Sådan søger du selv i de hemmelige Panama-data

Beklager sagen
Han kom hjem til sin familie i aftes klokken 21 efter at have havde deltaget i et foredrag.

- Det var barskt. Det var min kone, der sagde det til mig, så der var panik på. Jeg skyndte mig at ringe til Ritzau, og så forsøgte jeg at komme igennem til BT, men det var umuligt.

BT's ansvarshavende chefredaktør Olaf Skaaning skriver i en mail til Ekstra Bladet:

- Det er en meget beklagelig navne-forveksling, og vi beklager, at vi har nævnt advokat Knud Foldschack i sammenhæng med Panana-papirerne. Da vi blev klar over sagerne rette sammenhæng, rettede vi det meget tydeligt.

Knud Foldschack fortæller, at han blev kimet ned grundet den fejlagtige historie.

- Der var masse, der ringede. Heldigvis har jeg ikke en Facebook-profil, men min kone fik tonsvis af henvendelser der. Der var ytringer overalt omkring det.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

'Rædselsfuldt'
Han er stadig meget påvirket af situationen.

- Det er rædselsfuldt. Alle mine børn og børnebørn har set det på de sociale medier. Hundredvis af folk har sagt, 'gud, hvor han skuffer'. Skadevirkningerne er ikke så meget, om man har tabt klienter. Det er mere, at man har skuffet en masse mennesker på en forkert og uberettiget historie. Det er virkelig ikke sjovt.

Han ringede også til sin bror - forretningsmanden Knud Foldschack, som til Ekstra Bladet fortæller, at alle indtægter er opgivet til skattemyndighederne.

- Forbindelsen ifølge dokumenterne er et selskab i Kina, hvor jeg er medaktionær, og det er ejet af et holdingselskab på Seychellerne. Dengang, at det blev stiftet, kunne man ikke som udlænding være personlig ejer at et selskab i Kina, så det var en praktisk foranstaltning. Men vi har intet med Panama at gøre. Alle aktionærer har oplyst alt om deres udbytter.

Han undersøger nu, om det rådgivningsfirma, der i sin tid hjalp, da det kinesiske firma blev stiftet, har noget med Panama at gøre.

- Jeg ved ikke, om vi kan gøre mere. I første omgang syntes jeg, at det var vigtigt, at min bror ikke blev udsat for flere problemer.

Navneforvirring flere gange
De to brødre har samme far, men forskellige mødre. De er derfor ikke vokset op sammen, da advokat Knud Foldschack voksede op på børnehjem. Men de ser stadig hinanden.

- Vi (broderen og ham red.) mødes nogle gange om året, og derudover holder jeg af min bror. Jeg tror også på den fortælling, han har givet mig, siger advokat Knud Foldschack.

Det var hans afdøde far, som ønskede, at de skulle hedde det samme som ham.

- Min far, som jeg aldrig har boet hos og som aldrig har betalt børnepenge, havde den sjove og kuriøse ide, at hans børn skulle hedde Knud Foldschack, og det kom så ud af det, siger han.

Det er samtidig langt fra første gang, at de to brødres samme navn skaber problemer.

- Vi har oplevet at få forkerte beløb sat ind på vores konti, at blive meldt af på en flyrejse, hvor vi tilfældigvis begge to var med, og så har vi stået to forskellige steder verden og lejet en bil på samme tid, hvilket har givet problemer. Så vi har oplevet den forvirring flere gange. Men principielt set skal der jo ikke være forskel på, at der er to, som hedder Knud Foldschack, eller to der hedder Peter Nielsen.

Problematisk database
Og selvom han er en indædt modstander af skattesvindel, så mener han, at offentliggørelsen af Panama-papirerne kan være problematisk.

- Vi er virkelig ude i et område, hvor det at blive udråbt som Panama-spekulant er meget alvorligt og baggrunden for at gøre det, er meget usikker.

- Der er folk, som kommer i de her registre, som ikke har gjort noget galt. Det er jo Folkedomstolen, vi har gang i, og det skal man fandme passe på, siger han.

64 kommentarer
Vis kommentarer