København sætter 10-årig varmerekord: Så varmt har det været i dag

Over 25 grader i mere end 80 procent af landet, melder DMI. København topper

Holder vejret? Se dagens vejrudsigt her

Sommeren har ramt Danmark på et ualmindeligt tidligt tidspunkt.

Det melder DMI mandag, efter at flere end 80 procent af målestationerne i Danmark viser temperaturer over 25 grader.

Vind fra østlig retning og usædvanligt høje temperaturer i Sverige gør, at København topper listen temperaturmæssigt. På Landbohøjskolen i København er der ud på eftermiddagen målt 27,5 grader.

- Så varmt har der ikke været i København på så tidligt et tidspunkt af året siden 11. maj 2008, siger vagthavende meteorolog hos DMI, Frank Nielsen, til Ekstra Bladet.

Det bliver også varmt og flot vejr tirsdag, dog med tendens til lidt flere skyer sidst på eftermiddagen. Foto: Olivia Loftlund
Det bliver også varmt og flot vejr tirsdag, dog med tendens til lidt flere skyer sidst på eftermiddagen. Foto: Olivia Loftlund
 

Enkelte steder var det køligt
Det er første gang i år, at der måles over 25 grader i mere end 80 procent af landet, som er kriteriet for, at dagen officielt kan betegnes som en sommerdag. Det er et højtryk over Skandinavien kombineret med en vind fra øst samt en skyfri himmel, som gør, at det hele ligger gunstigt til, at det bliver varmt.

Nogle steder langs den svenske vestkyst er der blevet målt over 28 grader, melder DMI.

Også ved Holbæk er temperaturen kommet over 27 grader. Ellers er der rigtig mange steder med målinger over 25 grader.

Men selv om de fleste altså kan nikke genkendende til, at det er varmt, så er der også enkelte steder i landet, hvor man vil tænke, at det slet ikke kan passe.

DMI har netop sendt dette varmekort ud, som viser, at vi mange steder kom over 25 grader mandag. Grafik: DMI
DMI har netop sendt dette varmekort ud, som viser, at vi mange steder kom over 25 grader mandag. Grafik: DMI
 

Det gælder eksempelvis bornholmere og folk på det sydligste Falster, fortæller Frank Nielsen.

Også Møn og dele af Lolland har haft vanskeligt ved at være med i fællesskabet af folk, som har haft behov for at smide tøjet.

På de steder rammer vind fra Østersøens 10-12 grader, og det gør, at temperaturerne ligger langt under resten af landet.

- På Marielyst Strand på Falster skinner solen flot. Men der er kun målt mellem 15 og 17 grader. Også på Bornholm er det noget køligere. På vindsiden mod øst er der alene målt 14 grader. På den vestlige side kom man op på 23 grader, siger Frank Nielsen.

Sommerdag igen i morgen
Vejret bliver lige så flot tirsdag, vurderer DMI. Men onsdag, torsdag og fredag tyder det på, at nogle lavtryk ved Østersøen vil ligge og genere og senere komme ind over landet med både skyer og regnbyger.

Det vender dog igen i løbet af de sidste pinsedage.

Det har mandag været usædvanligt varmt i København. Det har ikke været så varmt så tidligt på året i mere end 10 år, melder DMI. Foto: Olivia Loftlund
Det har mandag været usædvanligt varmt i København. Det har ikke været så varmt så tidligt på året i mere end 10 år, melder DMI. Foto: Olivia Loftlund

- Vi har et højtryk over Skandinavien, som kommer lidt under pres et stykke inde i næste uge. Men det er for usikkert at sige, om det sker. Det lader til, at det gode vejr vender tilbage på den anden side af de tre dage, vi lige skal igennem, siger Frank Nielsen til Ekstra Bladet.

Det varme vejr er også godt for badevandstemperaturerne. Det får et boost, som kan gavne på lidt længere sigt.

- Det bliver varmere på steder, hvor der ikke er så dybt. Men længere ude er det stadig kun 10-12 grader, siger Frank Nielsen.

Frank Nielsen fortæller, at DMI indtil videre tager det forbehold, at temperaturmålingerne i løbet af mandag lige skal godkendes af klimatologer først.

1 af 2 Foto: Olivia Loftlund
2 af 2 Mange måtte smide det meste af tøjet for at holde varmen ud som her i Kongens Have. Foto: Olivia Loftlund
29 kommentarer
Vis kommentarer