København skal have en bilfri søndag

Borgerrepræsentationen i hovedstaden har i aften stemt ja til et forsøg med en bilfri søndag til september.

I en søndag i september 2016, skal man kigge langt efter bilerne i København (Foto: Finn Frandsen)
I en søndag i september 2016, skal man kigge langt efter bilerne i København (Foto: Finn Frandsen)

En bilfri søndag lyder måske som noget fra 70'erne. Ikke desto mindre er det en realitet, at København til september igen får en bilfri søndag. Dog kun en enkelt en af slagsen.

Københavns Borgerrepræsentation stemte her til aften om at indføre et forsøg, hvor man en enkelt dag kan opleve København uden biler.

Dagen falder en søndag i september 2016, og bliver et bidrag til den europæiske mobilitetsuge.

Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) ser frem til forsøget.

- København melder sig ind i en klub af europæiske storbyer, der laver de her forsøg for at vise, hvordan man kan bruge byen, hvis der ikke er biler, siger han.

- Idéen er, at vi skal kunne gå rundt og mærke København. Vi skal kunne se, hvordan vores stræder ser ud uden biler, siger Morten Kabell.

Spørgsmål: Er dit mål, at der en dag ikke skal være biler i København?

- Jeg vil gerne have en by, hvor man ikke behøver at have en bil. Man skal hurtigere og lettere kunne komme rundt med sin cykel eller den kollektive trafik. Og dem, der så er afhængige af en bil, de kan komme rundt meget nemmere, siger Morten Kabell.

Han peger desuden på, at der er 500 dødsfald forbundet med den københavnske luftforurening hvert år. Et tal, der ifølge Morten Kabell ikke bliver nedbragt, før København får skruet ned for antallet af biler.

Morten Kabell ved ikke, hvad den bilfri søndag kommer til at koste, men han har sat forvaltningen i gang med at regne på forskellige modeller for afholdelse af dagen.

I Europa har blandt andet Bruxelles og Paris indført lignende tiltag.

129 kommentarer
Vis kommentarer