Kød-elskere revser kødefterligning: - Det er en skændsel

Plantefarsen Naturli' Hakket har fået sindene i kog blandt kødelskere, der ikke forstår hvorfor grøntsager skal forklædes som dødedyr. Protesterne overrasker ikke livstilsekspert Henrik Byager

'Hvorfor skal det ligne kød? Hvorfor skal det smage som kød? Hvis man vælger og leve uden kød, hvorfor, står man så ikke ved det, i stedet for og være sådan en kød wannabe?'.

Sådan lyder en af kommentarerne på Føtex' Facebook-side, efter de tirsdag reklamerede for den nye plantebaserede fars Naturli' Hakket, der for første gang var at finde i kølediskene i Dansk Supermarkeds butikker 2. januar.

Plantefarsen består udelukkende at veganske ingredienser, men sælges side om side med hakket flæsk og oksekød i Dansk Supermarkeds butikker landet over, og det har fået sindene i kog blandt mange danske kødelskere.

- Føj!
Både på Netto, Føtex og Bilkas Facebook-sider, hvor der reklameres for plantefarsen, giver skeptiske danskere udtryk for deres kritik af det nye kødlignende produkt.

Sådan tager pakken sig ud i køledisken. PR-Foto: Naturli' Foods
Sådan tager pakken sig ud i køledisken. PR-Foto: Naturli' Foods

- Jeg er skeptisk, da jeg ikke synes, at vegetar produkter skal ligge sammen med kød (...) Det er farvet med rødbede og ligner til forveksling hakkekød, skriver Helle Møller Svenningsen til Ekstra Bladet. Hun er en af de mange kødspisere, der ikke forstår nødvendigheden af at markedsføre det nye planteprodukt som var det kød:

- I går var jeg nede at handle, og min mand havde tilberedt en "hakkebøf" af denne skændsel af et produkt. Føj! Selv om det var saltet og peberet, så smagte det forfærdeligt, lyder det fra Helle Møller Svenningsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Udsolgt efter mediestorm
Plantefarsen har siden den blev præsenteret første gang i slutningen af 2017 fået stor opmærksomhed både blandt forbrugere og medier. Produktet laves af Aarhus-virksomheden Naturli' Foods, og her har den store interesse og palaver omkring vegetarproduktet overrasket direktør, Henrik Lund.

- Der er stort set totalt udsolgt. Der er tomme diske allerede efter en dag. Vi kan ikke følge med efterspørgslen. Vi er meget overraskede over den store interesse. Vi har lavet en nødplan nu, så vi kan få flere produkter ud til kunderne. Det er bare fedt.

- Det har været overvældende. Vi er blevet fuldstændig taget på sengen. Vi er slet ikke vant til sådan en mediestorm, siger direktør Henrik Lund til Ekstra Bladet.

Det består Naturli' Hakket af

INGREDIENSLISTE

Rehydreret sojaprotein/-isolat (58 %), vand, kokosolie, sojamel, hvedegluten, mandel, Karl Johan svampe, tomat, fermenteret dekstrose, tapiocastivelse, salt, maltekstrakt (BYG), farve (rødbede), naturlig aroma, maltodekstrin, stabilisator (methylcellulose).

NÆRINGSINDHOLD (pr. 100g)

Energi 814 kJ/202 kcal
Fedt 10 g
- heraf mættede fedtsyrer8,0 g
Kulhydrat 6,2 g
-heraf sukkerarter1,5 g
Protein 18 g
Salt 1,2 g

Kilde: Naturli' Foods

Blev kaldt landsforrædere
Livstilsekspert og foredragsholder Henrik Byager er ikke overrasket over, at det kødlignende planteprodukt har fået en del danskere op på barikaderne.

- Det handler grundlæggende om, at kødelskere føler sig angrebet på deres domæne. De føler, at deres verden er ved at blive overtaget af vegetarer og grøntsagselskere. Det hænger sammen med, at vi lige nu ser en bølge i Vesten, hvor tendensen går mod, at vores kost bliver mere vegetarisk, forklarer Henrik Byager, der mener det hænger sammen med den store klimaregning, der er forbundet med kødproduktion.

Livsstilseksperten Henrik Byager har igennem en årrække deltaget i flere livsstilsprogrammer på dansk fjernsyn. Han har en fortid som journalist og reklamemand. Foto: Finn Frandsen
Livsstilseksperten Henrik Byager har igennem en årrække deltaget i flere livsstilsprogrammer på dansk fjernsyn. Han har en fortid som journalist og reklamemand. Foto: Finn Frandsen
 

Han mener, at vi i Danmark historisk set har været - og stadig er - meget konservative, når det kommer til at ændre vores madvaner.

- Det er en klassisk konflikt på fødevareområdet i Danmark. Da økologi kom, blev frontløberne kaldt for landsforrædere og andre lidet flatterende ting. De fleste har ændret holdning overfor økologi, men vi stadig ekstremt defensive og aggressive overfor nye fødevare tiltag i Danmark.

Henrik Byager peger dog på, at den store omtale af vegetarprodukterne formentlig vil være med til, at få flere danskere til at give nyhederne en chance på middagsbordene:

- Jo mere debat der er om det, jo mere spændende bliver det for den almindelige forbruger. Hvis produktet er godt nok, kommer det til at overleve, for det skal nok finde vej til indkøbskurven.