En fireårig dansk pige er blevet syg med posttraumatisk stresssyndrom efter at have opholdt sig i fangelejren al-Roj i Syrien i flere år.
Det blev for nylig slået fast i en undersøgelse, som var bestilt af Udenrigsministeriet.
Dermed er det tredje gang, at den danske regering får en faglig eksperts ord for, at det er skadeligt for pigen at være i lejren.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er blevet kaldt i samråd i sagen, efter DR bragte historien om pigens lidelse.
Men som Ekstra Bladet nu kan fortælle, får de nye oplysninger ikke Jeppe Kofod til at skride til handling og hente pigen og hendes mor og bror til Danmark.
Udenrigsministeriet har i stedet bedt endnu en ekspert se papirerne igennem, før man tager stilling til, om familien skal evakueres fra 'Europas Guantanamo', som de syriske lejre kaldes.
Det viser sagens dokumenter, som Ekstra Bladet har set.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Indespærret 12-årig dansk dreng: Jeg er bange
Advaret i 2019
Pigen har været spærret inde i lejren sammen med sin danske mor og sin et år ældre bror siden januar 2018. I perioden er hun gået fra at være sund, udadvendt og rask til nu at være traumatiseret og udsat, viser sagsakterne.
Udenrigsministeriet blev første gang advaret om, at pigen og de øvrige børn kan tage skade af at opholde sig i lejrene al-Roj og al-Hol af en børnepsykolog fra Børns Vilkår i september 2019.
Dengang lød det fra Udenrigsministeriet, at det ikke var nok til, at man ville hente pigen, hendes mor og bror hjem til Danmark, da udtalelsen var generel.
Derfor bestilte Udenrigsministeriet en erklæring fra Birgitte Moltke, der er overlæge på Center for Visitation og Diagnostik i Region Hovedstaden og sagkyndig i Sundhedsstyrelsen.
Hun gennemgik sagen og så blandt andet videooptagelser af pigen og hendes bror.
Konklusionen var klar:
Det kan få store negative konsekvenser for begge børn at blive i lejren. Hun advarer også mod at adskille dem fra deres mor.
Artiklen fortsætter under boksen ...
Velkommen til 'Europas Guantanamo': Her skal 25 danske børn holde jul
Kan udvikle ptsd
Birgitte Moltke skriver i 2019, at der er risiko for, at børnene udvikler posttraumatisk stresssyndrom og henviser til forskning, som viser, at risikoen er er forøget, når man udsættes for traumatiske hændelser og oplever daglig krigs-relateret stress.
'Begge børn udviser tegn på psykisk sygdom/lidelse og har symptomer i form af angst, øget alarmberedskab, søvnvanskeligheder med natlige mareridt,' skriver hun i sin erklæring.
Lejrene i Syrien bliver da også kaldt 'Europas Guantanamo' eller 'helvede på jord', hvor der jævnligt rapporteres om mord og overgreb.
Artiklen fortsætter under videoen...
'Prognosen er således for begge børn og særligt (drengens navn udeladt, red.) alvorlig og kan ubehandlet medføre alvorlige, permanente psykiske men,' skriver hun og sår samtidig tvivl om, hvorvidt de kan få den rette behandling i lejrene:
'Det vurderes heller ikke sandsynligt, at der for begge børn er mulighed for behandling af kompliceret angst samt vurdering af evt. udvikling af ptsd lokalt,' skriver Moltke.
Men selv om advarslerne er utvetydige og alarmerende, går der ti måneder, før der er nyt i sagen.
Udenrigsministeriet ville nemlig have børnene undersøgt bedre.
Det fik flere politikere, fagfolk og advokater til at undre sig. For i september 2019 udtalte Jeppe Kofod, at man ville forsøge at evakuere, 'hvis barnet befinder sig i en alvorlig helbredssituation, som ikke kan behandles lokalt, og som ubehandlet enten kan udvikle sig til livstruende eller kan volde alvorlige permanente men.'
Nu har hun taget skade
Den tredje eksperts vurdering lander hos Udenrigsministeriet 13. september i 2020.
Denne gang en specialist, som ligesom den forrige også er hyret af Udenrigsministeriet. Denne gang er børnene undersøgt i lejren af Mohammed Abdalgadir fra International Rescue Committee.
Han giver den fireårige pige diagnosen ptsd - posttraumatisk stresssyndrom.
'Symptomerne begyndte at komme for fem måneder siden og inkluderer: Frygt, når hun ser soldater eller ild og søvnproblemer,' skriver Abdalgadir, som også noterer, at pigen ofte vågner skrigende om natten.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Men hos Udenrigsministeriet vil man tilsyneladende gå med livrem og seler. 23. december tikkede så endnu en besked ind til familiens advokat, Knud Foldschack.
Udenrigsministeriet meddeler nu, at man vil have en dansk specialist til at vurdere IRC’s udtalelse, samt det materiale i form af interview og materiale, som Knud Foldschack har indsamlet på en rejse til al-Roj-lejren i december.
Det er uvist, hvornår den nye vurdering bliver lavet, og hvem der skal udføre den.
Udenrigsminister Jeppe Kofod ønsker ikke at udtale sig, da han 'ikke kommenterer enkeltsager'.
Udenrigsministeriet vil heller ikke kommentere den konkrete sag, men henviser til, at man har en gruppe på tværs af tre ministerier, der vurderer sagerne enkeltvis.
'Her belyses konkrete sager enkeltvist. På den baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag. Der kommenteres ikke på enkeltsager.'