Koger du også? Det har du ret til i varmen

Nogle af os bør måske slet ikke arbejde, hvis temperaturerne når det niveau, DMI spår

Hvad siger loven om at arbejde i varmen, og hvad gør man, hvis forholdene ikke er i orden på ens arbejdsplads? Arbejdsmiljøkonsulent Henriette Bjerg Mahrt giver svaret her. Video/Tilrettelægger: Kristian Hansen/Martin Lorentsen 

Årets varmeste dag kan være lige om hjørnet, da temperaturerne både tirsdag og onsdag kan nærme sig 30 grader.

Selvom sommerferien så småt er over os, er der dog rigtig mange danskere, der tålmodigt holder skansen lidt endnu.

Men hvad har man egentlig af rettigheder, når man arbejder i varmen?

- Det er jo sådan, at man som arbejdsgiver skal sikre, at arbejdet foregår sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og det gælder også, når det kommer til temperaturer, fortæller Henriette Bjerg Mahrt, arbejdsmiljøkonsulent hos HK.

- Man anbefaler, at temperaturen skal ligge ved 20-22 grader, men ikke må overstige de 25 grader.

Foto: Colourbox Håndværkeren Hold varmen ud

Når solen er skarpest, er det dog ikke altid muligt at holde temperaturen nede i det niveau.

- Det, man kan gøre for at forebygge, at man bliver dårlig som medarbejder, er jo at sørge for, der er tilpas pauser i arbejdet, hvor man kan komme ud og være i et rum, hvor der ikke nødvendigvis er helt så varmt, lyder det fra Henriette Bjerg Mahrt.

Artiklen fortsætter under vejrudsigten ...

Pas på dehydrering
Der er dog gode råd, hvis man lider i varmen.

- At man drikker i løbet af dagen, så man sørger for at få kølet kroppen ned så meget, som det nu er muligt, fortæller arbejdsmiljøkonsulenten.

Nogle medarbejdere er mere udsatte end andre i de høje temperaturer, og det gælder blandt andet gravide, ældre og folk med lunge- og hjerteproblemer.

- De medarbejdergrupper skal have lidt længere pauser, og måske skal de i det hele taget slet ikke udsættes for den varme, lyder det fra Henriette Bjerg Mahrt.

- De skal måske arbejde på et andet tidspunkt end der, hvor de normalt arbejder. Man kan også arbejde med at rotere, sådan så man laver nogle andre arbejdsopgaver, der ikke foregår i de varme rum.

Sælungerne kan blive forladt af deres mor og derfor dø, lyder advarslen. Foto: Mikkel Arildskov Samfund Advarer danske strandgæster: - Lad dem være

Påklædning i varmen
Og hvad så med påklædningen, når man ikke er blandt de heldige, der kan nyde sommervarmen på stranden?

- Der bliver jo anbefalet, at man har let påklædning på, så man kan komme af med varmen, forklarer Henriette Bjerg Mahrt.

- Er der krav om, at man har uniform på, som kan være varm, så må man vurdere, om man skal have nogle ekstra pauser.

Hør i videoen i toppen af artiklen, hvordan man skal gribe det an, hvis man ikke oplever, at der på ens arbejdsplads tages hensyn til medarbejderne i varmen.

Foto: Social Media/ Ritzau Scanpix Samfund Berømt Grønlandsfoto: Det er bare forår

Danskeren har forsket på Grønland de sidste 10 år, men han havde aldrig set noget lignende. Foto: Steffen M Olsen Samfund Dansk billede går verden rundt: Her er sandheden bag

91 kommentarer
Vis kommentarer