Kogler vokser på oldstidstræ: Botaniker peger på klimaet

Koglepalmen har for første gang længe groet både han- og hunkogler i Storbritannien, meddeler botanisk have

Japanske koglepalmer har antagelig for første gang i umindelige tider produceret både han- og hunkogler udendørs i Storbritannien.

Det skriver Ventnor Botanic Garden, som ligger på Isle of Wight i Den Engelske Kanal, i en meddelelse.

Hos den botaniske have, som ejer palmerne, ser man det som et tegn på klimaforandringer.

Koglepalmen stammer fra Japan og står ellers hovedsageligt indendørs i Storbritannien.

Den kan findes mange steder i verden, men formerer sig normalt kun, hvor det er varmt.

- For første gang i 60 millioner år i Storbritannien har vi båd en han- og en hunkogle på samme tid, siger Chris Kidd, inspektør for den botaniske have, ifølge britiske The Guardian.

- Det er en stærk indikator for klimaforandringer, som viser sig ikke blot empirisk igennem videnskabsmænd beregninger, men også i planter.

Jonas Poss Pedersen har i langt størstedelen af 14 år på bostedet koglerne været go to-guy, når det omhandlede græsslåning. Foto: Kenneth Tanzer/Lokalavisen Egedal Samfund Jonas mistede sin græsslåmaskine: Lokalsamfundet samlede 7295 kroner ind til en ny

En kombination
Kidd mener, at en kombination af de seneste års særdeles varme vejr og flere milde vintre har fået planten til at producere kogler.

- For tredive år siden kunne træet ikke have groet udendørs. Men det har de gjort her på gartneriet nu i 15 år, siger han til den britiske avis.

At gartneriet er i besiddelse af en han- og en hunkogle betyder, at man kan overføre pollen fra den ene til den anden palme og dermed få palmen til at generere frø.

Da Isle of Wight ligger sydligere end resten af Storbritannien har øen generelt set et mildere klima end resten af landet.

Koglepalmen har trods sit navn ikke meget med almindelige palmer at gøre.

Den tilhører en oldgammel og stort set uddød slægt, som derfor bliver betragtet som 'levende fossiler'.

VUC Syd ved Godskajen i Haderslev er opført i 2013, og det er AART Architects, som har slået stregerne. Foto: Jens Christian Top Samfund Taber stort: Skandale-institution sælger ud af kunst og designermøbler

Der er regler for din nabohæk. Bl.a. skal du blive enig med naboen, før du begynder at klippe hækken. Foto: Byrd/TinaMai Gode råd om Må du klippe hækken ind til naboen, som du vil?

Flest kommer til skade med hækkesaksen, mens stigen og plæneklipperen ligger på en anden- og tredjeplads. Foto: Torben Klint Gode råd om Hvornår er det farligst at arbejde i haven?

20 kommentarer
Vis kommentarer