Kokkeelev gjorde sjældent fund i haven

Andreas Kryger gjorde det blot 22. registrerede fund af sommertrøfler i Danmark siden 1903

Andreas Kryger har solgt de første halvandet kilo svampe til sin læreplads, Restaurant Herthadalen for 4.500 kroner. Det beløb bliver mindst fordoblet, når resten graves op. (Foto: Marie Louise Munkegaard)
Andreas Kryger har solgt de første halvandet kilo svampe til sin læreplads, Restaurant Herthadalen for 4.500 kroner. Det beløb bliver mindst fordoblet, når resten graves op. (Foto: Marie Louise Munkegaard)

Andreas Kryger troede dårligt sine egne øjne, da han for godt en uge siden, kort efter en opringning fra sine svigerforældre, stod i deres have og stirrede på 20 sommertrøfler. De er nemlig yderst sjældne, og det er blot det 22. registrerede fund af sommertrøfler i Danmark siden 1903, viser dansk svampeatlas. Det skriver Søndagsavisen.

Andreas Kryger har nu solgt de første halvandet kilo svampe til sin læreplads, Restaurant Herthadalen i Lejre, for 4.500 kroner, og det beløb vil som minimum blive fordoblet, når resten af sommertrøflerne bliver gravet op fra under overfladen.

- Det er jo helt vildt, at de er vokset frem i mine svigerforældres have. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange andre danskere, der har penge voksende ude i baghaven, uden de aner det, siger Andreas Kryger til Søndagsavisen.

Og dem kan der sagtens være flere af. For selvom Thomas Læssøe, svampeekspert fra Naturhistorisk Museum, beskriver fundet som 'opsigtsvækkende' og 'sjældent', mener han sagtens, at andre danskere kan være heldige og nyde godt af de dyrebare trøfler.

- Der er mange mørketal i det her, for der er utvivlsomt mange danskere, som finder de her sommertrøfler uden at vide, hvad det er. Så det er bare med at komme ud i haven og se efter, siger Thomas Læssøe.

De fleste trøffelfund er gjort på Midtsjælland eller lidt syd derfor. De vokser i jorden lige ved træers rødder. Det er først, når de er meget modne og store, at de kan ses med det blotte øje. Ellers skal man grave forsigtigt, og se om der er nogen.

Trøfler er kartoffel- eller knoldformede og meget faste og elastiske. De er sorte og dufter kraftigt.

41 kommentarer
Vis kommentarer