Kokkehuen giver respekt: Det er hot at være kok

Der er masser af prestige i at være kok, viser undersøgelse. Det skyldes især dansk gastronomis eksplosive udvikling og smarte tv-kokke, mener branchen

Wassim Hallal fra Restaurant Frederikshøj. Foto: Anita Graversen
Wassim Hallal fra Restaurant Frederikshøj. Foto: Anita Graversen

I tv laver kendte kokke magi med lokale råvarer. I boghandlen bugner hylderne af kogebøger. Imens flokkes madglade turister fra hele verden om Michelin-hædrede danske spisesteder. Det er hot at være kok. Og det kan endda dokumenteres.

For en undersøgelse fra Avisen.dk og Ugebrevet A4 viser, at kokkefaget har ganske høj prestige blandt danskerne.

Med hjælp fra YouGov har vi spurgt danskerne, hvor meget prestige de forbinder med 99 forskellige jobtyper. Her landet kokkene på plads nummer 29 ud af 99. Det er fem pladser højere end i 2006, hvor samme undersøgelse blev lavet.

Læs også: Se listen: Disse job har mest prestige

- Både kokke- og tjenerfaget er oplevelses-erhverv. Det handler om at være med til at skabe noget, der kan give nogle gæster en rigtig god oplevelse. Det er noget, som appellerer til rigtig mange unge i dag, mener Marianne Kragh, uddannelseschef i restaurationsbranchens organisation HORESTA.

Brug for flere kokke og tjenere
Kokkenes prestige-hop kommer på det rette tidspunkt. For der er gang i både restaurations- og turistbranchen.

- Vi håber, det gør det lettere at rekruttere, for vi mangler både kokke- og tjenerelever. Det er er område i vækst, hvor der åbner mange nye arbejdspladser. Så vi har brug for, at endnu flere vil arbejde med området, siger Marianne Kragh fra Horesta.

Heldigvis lader faget til at have fået godt tag i de unge. I hvert fald valgte 3.002 unge i 2014 at starte på kokkeuddannelses hovedforløb. Det er næsten 1.000 flere elever end fem år tidligere.

Læs også: Prestige: Pædagoger og sosu'er har fået højere status

Skole: Fantastisk markedsføring af gastronomi
Et af de steder, der uddanner mange kokke, er Hotel- og Restaurantskolen i København. Her mener Jacob Zederkoff, at vi har været fantastisk dygtige til at markedsføre dansk gastronomi.

- Danmark er virkelig kommet på gastronomiens verdenskort. Jeg oplever, at folks interesse for at blive faglærte inden for gastronomi er et spinoff på den kæmpestore fødevaretrend, vi ser i dag, siger han.

At kokkene nyder høj prestige, handler også om, at alle kan forholde sig til deres arbejde. Mens det kan være svært for udenforstående at vurdere kvaliteten i for eksempel smedens eller kontorassistentens arbejde, kan vi alle forholde os til mad. Derfor mærker vi også med det samme, når en dygtig kok har tilberedt maden.

- Det er noget sanseligt, som involverer hele vores krop. Vi mærker stemning, smag, duft og knasen i ørerne. Når du har en god spiseoplevelse med dine bedste venner, er det jo helt fantastisk, siger Jacob Zederkof.

Ifølge Jakob Zederkoff har mange af de kendte kokke nærmest fået rockstjernestatus, og det appelerer til mange af de nye elever på Hotel- og Restaurantskolen. Nogle har endda spurgt, om der findes en særlig linje for tv-kokke.

- Nogle af dem skal lige finde ud af, at faget også handler om pokkers hårdt arbejde. Men det giver jo en fantastisk motivation, at man allerede fra starten har drømme om, hvad man gerne vil med faget, siger Jakob Zederkoff.

3F: Super spændende branche
Det er fagforbundet 3F, som organiserer de danske kokke. Her er forhandlingssekretær Bo Christensen glad for at høre, at det giver prestige at være kok.

- Det er en super sjov, ung og spændende branche at arbejde i. Når det virkelig kører er det en stor fornøjelse at være med til at give gæsterne en god oplevelse, siger Bo Christensen.

Der er dog enkelte restauratører, som skæmmer branchen, fordi de mest bare er interesseret i en hurtig gevinst, mener Bo Christensen. Derfor går de ikke så meget op i godt arbejdsmiljø, ligesom mange ikke indgår overenskomst med fagforeningen. Det betyder, at de ansatte kan gå glip af pensionsopsparing, ferie, barselsrettigheder og tillæg.

Pas på Gordon Ramsay-typerne
Samtidig er der mange ledere i branchen, som er unge og ikke har nogen form for lederuddannelse. Derfor viderefører man meget skarp, hierarkisk måde at lede arbejdet på. Køkkenchefen er Gud, og helt nede på bunden er den yngste kokkeelev, siger Bo Christensen. Det kan være hård kost for især de unge kokke-elever.

Derfor har 3F sammen med arbejdsgiverne i Horesta iværksat en række tiltag, som skal forbedre arbejdsmiljøet for kokke- og tjener-eleverne.

- Vi prøver at gøre noget ved det her Gordon Ramsay-syndrom, hvor man tror, at man får folk til at præstere bedst, hvis man råber og skriger af dem, siger Bo Christensen med henvisning til den arrige britiske tv-kok.

Læs hele Avisen.dk's serie om jobtypernes prestige her

22 kommentarer
Vis kommentarer