Annonce:
Annonce:

KOL dræber tusindvis af danskere

DÅRLIGST I EUROPA: Den rigtige behandling kan forhindre den lungeædende sygdom KOL i at forkorte danskernes liv. Men der er alt for få specialister, mener Danmarks Lungeforening

Flora Stjernekilde er blevet isoleret og invalideret af lungesygdommen KOL. (Video: Jan Unger / Redigering: Mikkel Cramon)
Annonce:
Følg Samfund

Bliver du indlagt med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, er der en større risiko for, at du dør, end hvis du bliver indlagt efter en blodprop i hjernen eller med kræft. KOL dræber hvert år 5.900 danskere, som direkte eller bidragene årsag. Men det kunne sagtens undgås, hvis man opdagede det tidligere og gav den rigtige behandling. Det mener Danmarks Lungeforening.

- Det er helt evident, at jo tidligere man kommer i behandling, des længere liv får man, og des bedre luft får man i det liv, man har, siger Johannes Flensted-Jensen, formand for Danmarks Lungeforening, der desuden mener, at lægerne bør være mere proaktive i at finde og diagnosticere KOL-patienter.

Fokus på danskernes sundhed

Sundhed er det største tema ved det kommende folketingsvalg, når man spørger danskerne.

Ekstra Bladet sætter fokus på de største folkesygdomme og spørger politikerne, hvad de vil stille op over for de sygdomme, som ødelægger tusindvis af danskeres liv og koster os alle milliarder af kroner hvert år.

Annonce:

430.000 danskere anslås at lide af KOL, men halvdelen ved det ikke. Og selvom man opdagede KOL tidligt, bliver der alligevel uddannet alt for få læger, der er specialister i at behandle KOL. Det betyder ifølge foreningen og en række førende lungemedicinere, at patienterne ikke får den rigtige behandling og dermed lever dårligere og dør tidligere af sygdommen.

Få tilses af specialist
Alene i Region Hovedstaden mangler der i dag 15-18 lungemedicinere, så mange borgere i regionen ser ifølge Johannes Flensted-Jensen formentlig ikke en speciallæge under deres indlæggelse.

- Det er en farlig sygdom, og mange dør af det, så det er ikke bare for sjov, at man bliver indlagt med en forværring i KOL. Det skærper yderligere, at man bliver tilset af en læge, der har ekstra meget forstand på det, mener Peter Lange, formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab og overlæge på Lungemedicinsk Sektion på Hvidovre Hospital.

Danmark er det land i EU, der har den højeste KOL-dødelighed, viser en folkesundhedsrapport fra 2014 foretaget af Københavns Kommune. Der dør næsten fem gange så mange som i Sverige, og man skal helt til Kasakhstan for at finde et land, hvor flere dør af sygdommen.

Annonce:

Jørgen Vestbo, der er professor i Lungemedicin på Københavns Universitet og overlæge på Gentofte Hospital, er ikke i tvivl om, at mange flere af de 23.000 danskere, som hvert år indlægges med KOL og efterfølgende mister deres liv, ville overleve, hvis de blev tilset af en specialist.

- Selvom du er syg nok til at blive indlagt på et hospital og måske ligger der i en uge, bliver du ikke behandlet af folk, der er specialister i det, du fejler. Det kan ikke være rigtigt, siger Jørgen Vestbo.

Flora Stjernekilde er en af de mange danskere, der er invalideret af lungesygdommen. Se i tv-klippet over artiklen, hvordan hun bliver påvirket af sygdommen, eller læs i EKSTRA om, hvordan hendes hverdag er påvirket af sygdommen, og hvad du kan gøre for at undgå KOL.

Flora er alvorligt syg af KOL: Sådan undgår du det samme

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: