Kolding Kommune lukker alle skoler og dagsinstitutioner

Sundhedsminister Magnus Heunicke kalder situationen for alvorlig

Følg Samfund

Alle skoler og daginstitutioner lukker ned i Kolding, efter man har set stigende smitte med den britiske coronamutation blandt kommunes børn og unge.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Nedlukningen vil vare indtil 28. februar indtil videre.

- Situationen i Kolding er alvorlig, og den høje smitte skal hurtigst muligt ned igen. Da smitten især er koncentreret om en række skoler og daginstitutioner, er det derfor nødvendigt at sende de mindste elever hjem igen og at lukke daginstitutioner i byen.

- Kolding Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder tæt sammen og har sat gang i flere tiltag. Jeg vil gerne sende en klar opfordring til alle borgere i Kolding by om at lade sig teste, så usynlige smittekæder hurtigst muligt kan blive brudt, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Kolding Kommune er nu den kommune i landet, der har flest smittede per 100.000 indbyggere med et incidenstal på 251,6.

Kolding overhaler Ishøj som kommunen med flest smittede

Også i Ishøj Kommune er alle skoler blevet lukket igen. Ekstra Bladet mødte en række borgere i det lokale bycenter

 

Ifølge pressemeddelelsen vil der være mulighed for nødpasning for de børn, hvis forældre har brug for det på grund af deres arbejde, samt for børn med særlige behov.

Desuden opfordres alle over 12 år i kommunen til at lade sig teste, men der vil også hurtigst muligt komme kapacitet nok til, at alle over to år kan blive testet.

På et pressemøde oplyste kommunen, at det samlet set er 28 daginstitutioner og 15 skoler, der er påvirket af nedlukningen.

FAKTA: Her er de nye tiltag i Kolding

 • Alle skoler og daginstitutioner lukkes ned, dog med mulighed for nødpasning
   
 • Test af alle borgere i Kolding
   
 • Kommunikationsindsats til borgerne om at overholde alle retningslinjer
   
 • Indsats i udvalgte boligområder med kommunale medarbejdere
   
 • Opsøgende indsats med tilbud om isolationsfaciliteter til smittede, herunder tilbud om praktisk hjælp til bl.a. indkøb
   
 • Dialog med dagligvarebutikker om skærpet fokus på afstandskrav, afspritning mv.
   

Kilde: Sundhedsministeriet

B117 hos børn

Smitte blandt de mindste børn har ikke været et stort problem under pandemien, hvilket også er en af årsagerne til, at det er dem, man har valgt at sende tilbage i skole først. Men nu begynder forskere at sætte spørgsmålstegn ved, om den britiske mutation opfører sig anderledes hos børn, end den 'almindelige' virus.

England meldte i december ud, at man mistænker B117-varianten for at være mere smitsom blandt børn, end den almindelige. Det skriver Reuters. Den samme bekymring gav Israel udtryk for i januar.

Kræver alvorlig opmærksomhed
Hvis det faktisk er rigtigt, at børn har større sandsynlighed for at være smittebærere med den nye virus-variant, er det noget, der skal handles på. Det siger Lone Simonsen, professor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet:

- Genåbningen for de yngste klasser var jo baseret på vores viden om den gamle variant, eller som vi har forstået coronavirus indtil videre: At de yngste børn ikke spiller en særlig stor rolle som smittespredere.

- Derfor har vi anset det som en lav sundhedsmæssig risiko at åbne der. Men hvis der er noget nyt ved B117-varianten, som der er tale om i Israel og andre steder, så er det noget, der skal ses på igen, siger Lone Simonsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind