Annonce:
Annonce:

Koldingensere om genåbning: Det giver håb

Endnu et skridt mod normalisering af forholdene i Danmark er taget med Folketingets vedtagelse af en ny aftale om næste genåbningsfase

Endnu en genåbningsfase er i gang, og Ekstra Bladet har været på gaden for at høre, hvad danskerne siger til det. Foto: Ernst van Norde
Endnu en genåbningsfase er i gang, og Ekstra Bladet har været på gaden for at høre, hvad danskerne siger til det. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Følg Samfund

Kort efter midnat udsendte Justitsministeriet en pressemeddelelse om aftalen, som er en opfølgning på den rammeaftale om plan for genåbning af Danmark, der blev indgået 22. marts i år.

Her er blandt andet en plan for udfasning af mundbindet, mindre kontrol med coronapasset og 100 procent fremmøde for alle elever på voksen- og ungdomsuddannelser.

Nye Borgerlige står uden for aftalen.

Ekstra Bladet har været på gaden i Kolding for at høre, hvad koldingensere tænker om de kommende planer.

Khesraw Akbari, Kolding

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

- Det der mundbind er simpelthen frygteligt, siger Khesraw Akbari, da Ekstra Bladet møder ham foran Kolding Banegård.

Selvom mundbindet er ikke mindre end frygteligt, mener Khesraw Akbari også, at vi skal lytte til eksperterne.

Annonce:

- Jeg tror ikke, at det bliver en sommer, som vi kender det. Men vi skal lytte til eksperterne og gøre, som de siger. Vi kører også med mundbind hele dagen, selvom det er slemt, siger taxachaufføren fra Kolding.

Det, Khesraw Akbari glæder sig mest til, er, at der kommer liv i byen igen.

- Jeg savner folk på gaderne, det sociale med venner og bekendte. Den her nye genåbning giver håb, slutter Khesraw Akbari.

Jacob Buch, Nyborg

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Mens han er ved at spise sin banan, bliver Jacob Buch afbrudt af Ekstra Bladet, som lige vil høre, hvad han savner allermest efter halvandet med corona.

- Uha, det er nok at stå til en form for koncert med en øl i hånden og kramme, hvem man vil, siger Jacob Buch, der kommer til at vente en sommer på netop det.

- Jeg glæder mig også til, at man ikke skal gå og huske på de her restriktioner mere - altså at huske mundbindet, holde afstand og sådan. Det føles lidt som et tæppe, der bliver trukket hen over hovedet, siger Jacob Buch, der glæder sig over en plan for udfasning af mundbindet.

- Det er virkelig generende og - især når man har briller.

Sophia Seiding, Vamdrup

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Annonce:

Ligesom mange andre unge mennesker i Danmark glæder Sophia Seiding sig meget til, at nattelivet åbner. Derfor er det også ekstra ærgerligt, at det ikke er kommet med i denne omgang.

- Jeg savner det helt vildt. Både festivaler og byen, siger Sophia Seiding på vej ud fra banegården.

Mundbindet sidder pænt placeret på den unge piges hage, så det er klart til at blive trukket op på munden hurtigt igen.

- Jeg hader at gå med mundbind, så det er helt sikkert også en af de ting, jeg ser allermest frem til at komme af med, slutter Sophia Seiding.

OVERBLIK: Her er hovedpunkterne i ny genåbningsaftale

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er natten til tirsdag blevet enige om yderligere genåbning af Danmark, der træder i kraft 21. maj.

Aftalen er en opfølgning på den store plan for genåbningen af Danmark, der blev indgået 22. marts.

Den nye aftale indeholder blandt andet en udfasning af coronapasset og kravet om mundbind. Og så kan hjemmearbejdende snart vende tilbage til kontoret.

Få et overblik over den nye genåbningsaftale her:

* Coronapas:

Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. I august skal aftalepartierne diskutere, hvilke konsekvenser det skal have for passet, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der er også aftalt en såkaldt 'solnedgangsklausul' for passet for alt andet end rejser og turisme.

Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.

Der åbnes også for, at folk 14 dage efter første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas.

* Mundbind:

Kravet om brugen af mundbind vil blive udfaset efter samme model som coronapasset. Mundbind vil altså efter planen senest være udfaset i august, når alle over 16 år ifølge vaccinationskalenderen er vaccineret. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.

* Hjemmearbejde:

Udfasningen af hjemmekontorer skal ske i tre faser. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst ét stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

* Idræts- og kulturliv:

Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter kan fra 21. maj få lov at genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.

Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

* Ungdoms- og voksenuddannelser:

Der åbnes fra 21. maj for 100 procent fremmøde for alle de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.

Kilde: Justitsministeriet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: