Annonce:
Annonce:

Kom du ikke ind? Her er der ledige studiepladser

Over 20.000 fik ikke opfyldt deres ønske til en videregående uddannelse

Det er fortsat populært at læse til ingeniør. Og der er ledige pladser på flere uddannelsessteder landet over. Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Det er fortsat populært at læse til ingeniør. Og der er ledige pladser på flere uddannelsessteder landet over. Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Annonce:
Følg Samfund

Da årets ansøgere til en videregående uddannelse i nat åbnede computeren for at tjekke, om de var købt eller solgt, var svaret til flere end 20.000, at de ikke kom ind.

I hvert fald ikke på den plads de havde håbet på.

I nat udløses spændingen: 21.395 kommer IKKE ind på drømmestudiet

Men afslaget betyder ikke, at det næste år skal bruges som flaskedreng eller til jordomrejse.

Der er nemlig fortsat en lang række af ledige pladser på studier, der måske kan have interesse.

Du kan se hele listen herunder - eller tjekke den officielle fra Undervisningsministeriet her. Og de 'nørdede' kan hente rådata her som en Excel-fil.

Du kan herunder se alle såkaldte grænsekvotienter, som det - via kvote 1 - kræver for at komme ind. Brug søgefunktionen til at finde et særligt uddannelsessted eller uddannelsesretning:

Annonce:

Nu bliver 65.165 optaget: Men er din karakter høj nok?

Her er listen med uddannelser, hvor alle ansøgere er optaget: Brug søgefunktionen til at finde et særligt uddannelsessted eller uddannelsesretning:

Færre unge læser videre - flere træffer jobsikre studievalg

Der er færre unge, der vil læse videre på en videregående uddannelse, og de træffer mere jobsikre studievalg.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver Ritzau.

De videregående uddannelser oplever i år således et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år. De 1275 færre optagne i forhold til sidste år er dog på niveau med forrige år, i 2015.

Op igennem 00'erne og 10'erne steg antallet af optagne ellers støt. Det bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at der er færre ansøgere og dermed optagne.

- Mit fokus er ikke at stoppe så mange som muligt ind på uddannelserne, men at vride mere kvalitet ud af dem. Det synes jeg, man kan se afspejlet.

- I mange, mange år har vi set kraftige stigninger i antallet af optagne på uddannelsesinstitutionerne. De har været fyldt til bristepunktet, så det hverken overrasker mig eller bekymrer mig, siger han.

91.539 har søgt ind på en videregående uddannelse i 2017, og 65.165 er optaget, hvilket er 1275 færre end sidste år.

Ifølge ministeriets opgørelse må 21.395 ansøgere til gengæld tjekke optagelse.dk med skuffet mine, når de kan få besked om deres studieplads fra midnat.

Der er sket en forskydning, i forhold til hvilke uddannelser de unge kommer ind på. Det vidner om ansvarlige valg, mener ministeren.

- Der sker en forskydning, hvor flere studerende kommer ind på de uddannelser, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år. Det er i sig selv positivt, siger Søren Pind.

Det er eksempelvis ingeniøruddannelserne og It-Universitetet, der kan sige velkommen til flere nye studerende. Sidstnævnte modtager hele 24 procent flere optagne i år.

Søren Pind understreger, at ingen uddannelse er finere end andre. Men det er en gevinst for alle – ikke mindst de unge selv – hvis de kan få et job efter studiet.

Det er særligt de maritime institutioner, de kunstneriske institutioner samt erhvervsakademierne, der i år har et lavere optag.

For erhvervsakademierne skyldes det, at optaget blev reduceret med 25 procent i år på engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: