Kom i sving i køkkenet: I dag er det pandekagedag

Pandekagedagen er en gammel kristen tradition. Få en god pandekage-opskrift, samt tips og tricks her

I dag er det officiel pandekagedag. Her er den lækre spise forsødet med lidt chokolade. (Foto: Polfoto).
I dag er det officiel pandekagedag. Her er den lækre spise forsødet med lidt chokolade. (Foto: Polfoto).

Har du hang til pandekager er der en særdeles god undskyldning for at mæske sig særlig meget i den herlige spise i dag.

Det er nemlig officiel pandekagedag i Danmark. Pandekagedagen er en gammel kristen tradition.

I gamle dage skulle kristne faste i 40 dage op til påsken. I den periode måtte man hverken spise søde sager, æg, hvidt mel eller mælk. Derfor skulle disse råvarer spises op og så lavede man pandekager i lange baner.

Tobias Hamann-Pedersen er kendt som vinder af 'Den store bagedyst'. Han bor i Aarhus og handler ofte i Bazar Vest og Far-East Trading, der er et asiatisk supermarked, der har varer, som ikke altid er tilgængelige i de danske supermarkeder. Foto: Ernst Van Norde Tips og guides Bagedyst-Tobias' opskrift: Kina-mad med kærlighed

Pandekagedagen hedder også Hvide Tirsdag, fordi de fleste af de forbudte råvarer netop er hvide. Pandekagedagen falder altid tirsdag efter fastelavnssøndag.

Her får du en god opskrift på pandekager, samt tips og trick til hvordan du bliver en sand pandekage-mester. Læs mere på www.pandekagedagen.dk.

Fem gode pandekage-tips:

  • Sigter du melet i lidt ad gangen, når du laver pandekagedej, undgår du, at dejen klumper.
  • Mælk eller fløde i dejen gør dine pandekager sprøde og knasende. Det er godt, hvis pandekagerne skal kunne rulles sammen.
  • Vand eller øl i dejen gør dine pandekager sprøde og knasende. Du skal kun erstatte lidt af mælken med vand eller øl.
  • Almindelige pandekager kan sagtens fryses. Læg evt. et stykke bagepapir mellem hver pandekage, så kan du tage det antal ud af fryseren, du har brug for.
  • Hvis du vil holde pandekagerne lune, til de skal spises, kan du stille dem på en tallerken i ovnen. Ovnen skal stå på 50 grader.

Se også: Sæt tænderne i en nyprintet pandekage

Pandekageopskrift:

Dette er en nem og god gammeldags dansk pandekage, som vi alle kender og elsker den - tilsat lidt hvidtøl. Opskriften passer til en familie på 4 personer.


Ingredienser

150g mel
1 spsk sukker
1 tsk salt
3 dl mælk
½ dl hvidtøl
2 æg

Smør til stegning 

Sådan gør du

Bland mel, sukker og salt. Rør mælken og øllet i lidt ad gangen til en klumpfri jævning. Pisk æggene i dejen. Dejen kan evt. tilsættes revet citron- eller appelsinskal og/eller lidt stødt kardemomme. Smelt lidt fedtstof på panden. Hæld et tyndt lag dej på. Bag pandekagerne til de er lysebrune på begge sider. Spis pandekagerne med syltetøj, chokolade, sirup, sukker, is eller bær - eller noget helt andet....

Variationer
Har du lyst til at prøve noget nyt, kan du tilsætte:

lidt kanel eller...

hvis du erstatter mælken og øllet med kokosmælk, får du de skønneste, eksotiske kokospandekager...

Du kan også se Karatekokkens pandekager her

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere