Komitéflertal vil stille Brasiliens præsident for rigsret

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, er kommet et skridt nærmere en rigsretssag mod hende

Et flertal i en komité i den brasilianske kongres har mandag stemt for, at der er grundlag for at indlede en rigsretssag mod landets præsident, Dilma Rousseff, på mistanke om, at hun skulle have overtrådt budgetlove for at sikre sig et genvalg i 2014.

Med stemmerne 38-27 gav komitéen grønt lys til en eventuel rigsretssag. Det er nu op til samtlige medlemmer af underhuset i kongressen at afgøre, om Dilma Rousseff skal granskes i en rigsretssag.

Hvis to tredjedele af medlemmerne stemmer for, vil spørgsmålet blive sendt videre til senatet. Dilma Rousseff vil blive suspenderet fra præsidentposten, hvis et simpelt flertal i senatet stemmer for.

Spørgsmålet om en rigsretssag mod Rousseff har delt de 200 millioner brasilianere, og ledelsen af Sydamerikas største økonomi står reelt i stampe.

Det kræver 342 stemmer i underhuset, der formentlig stemmer søndag, at godkende rigsretssagen.

Ifølge nyhedsbureauet AFP viser den seneste rundspørge blandt de 513 medlemmer af underhuset, at 292 vil stemme for, mens 115 er imod. For at undgå en rigsretssag skal 172 stemme nej til at gå videre med sagen.

Dermed ligger præsidentens videre skæbne i hænderne på de 96 personer, der endnu ikke har taget stilling eller ikke ønsker at oplyse deres holdning.

Ifølge AFP venter politiet, at der vil dukke op til 300.000 demonstranter op, når der skal stemmes i underhuset. Flere end 4000 politifolk og brandmænd vil ifølge nyhedssiden G1 blive sat på gaden for at holde styr på de fremmødte.

En rigsretssag kan komme til at betyde afslutningen på 13 år med Arbejderpartiet ved regeringsmagten.

Den nuværende vicepræsident i Brasilien, Michel Temer, vil blive fungerende præsident - i første omgang i 180 dage - hvis en rigsretssag indledes.

Hvis Rousseff helt skal fjernes fra præsidentposten, kræver det, at to tredjedele af senatsmedlemmerne stemmer hende ud.

0 kommentarer
Vis kommentarer