Kommission i kæmpe-ups: Else Marie kan alligevel få dagpenge

Else Marie Andreasen troede, at hun ikke havde ret til dagpenge, selv om hun har betalt til sin a-kasse i 39 år. Men nu erkender Dagpengekommissions formand, at de har begået en fejl

Else Marie Andreasen troede, at hun mister sin ret til dagpenge, hvis kommissionens forslag blev til virkelighed. Men der er talt om en forkert formulering i rapporten (Foto: Privat)
Else Marie Andreasen troede, at hun mister sin ret til dagpenge, hvis kommissionens forslag blev til virkelighed. Men der er talt om en forkert formulering i rapporten (Foto: Privat)

Ekstra Bladet effekten: 39 år. Så lang tid har 58-årige Else Marie Andreasen troligt betalt sit månedlige kontingent til sin a-kasse.

Derfor fik hun et mindre chok, da hun så Dagpengekommissionens forslag til en ændring af dagpenge-systemet.

Her står der, at du skal tjene mindst 17.700 kroner om måneden i et år for at optjene retten til dagpenge.

Så meget tjener vejlenseren ikke, og derfor troede hun, at hun ville miste retten til dagpenge, hvis hun skulle blive fyret og forslagene blive vedtaget i Folketinget.

Hvis de nye forslag bliver en realitet, så vil det skabe utryghed for 59-årige Else Marie, der har betalt til sin a-kasse i 39 år. (Foto: Privat) Samfund - 19. okt. 2015 - kl. 19:34 Har betalt til a-kassen 39 år: Jeg har smidt penge ud af vinduet

Men der er tale om en fejl i rapporten og en stor misforståelse.

Ekstra Bladet er mandag aften blevet kontaktet af Dagpengekommissionens formand, der erkender, at de selv er skyld i misforståelsen.

- Når jeg ser formuleringen nu, så kan jeg godt se, at vi skulle have formuleret det anderledes. Det er en en misforståelse, og jeg køber fuldstændig, at vi selv er skyld i det, for vi har ikke formuleret det godt nok, siger professor Nina Smith til Ekstra Bladet.

Rapporten er allerede ude i trykken, men Nina Smith oplyser til Ekstra Bladet, at hun vil bede sekretariatet om at kigge på de elektroniske versioner.

- Det er tale om en klokkeklar misforståelse, som vi skyndte os at få rettet. Det var også derfor, at jeg skrev til jer med det samme. Jeg så det i Ekstra Bladet, og så tog jeg kontakt, siger Nina Smith til Ekstra Bladet.

Lettet kassedame
Else Marie Andreasen sidder til dagligt i kassen i et supermarked og nyheden om, at hun alligevel har ret til dagpenge, skaber glæde.

- Det er utroligt rart, at jeg alligevel har ret til at få dagpenge. Det skaber en del tryghed, selv om jeg har et job, som jeg er meget glad for, siger Else Marie Andreasen til Ekstra Bladet.

Alligevel nåede misforståelsen alligevel at ryste hende.

- Jeg har talt med en masse kolleger hele dagen, og jeg må indrømme, at vi var lidt rystede, da vi læste om det. Men nu er det jo godt, at vi er blevet lidt klogere, siger Else Marie Andreasen til Ekstra Bladet.

212.400 over tre år
I den længe ventede rapport står der følgende.

- Der skal således 12 måneder med mindst 17.700 kr. til for at optjene dagpengeretten.

Og det er netop den formulering, der har skabt misforståelserne. Du skal nemlig blot tjene 212.400 over en tre-årig periode, hvilket svarer til 5900 kroner pr. måned.

Du må dog kun maksimalt tælle 17.700 kroner med hver måned.

- Jeg er helt med på, at den del af rapporten har vi ikke fået formuleret godt nok, siger Nina Smith til Ekstra Bladet.

88 kommentarer
Vis kommentarer