Kommunaldirektør siger nej til at spise ældremad

- Han ved da sikkert godt, at han på længere sigt også vil få madlede ligesom de gamle, siger Vibeke Nielsen, der for nyligt fravalgte ældremaden til hendes svigermor, fordi hun fik det dårligt

Sådan ser det ud; kommunKommunens smørrebrød som kan holde sig i ti dage. (Privatfoto)
Sådan ser det ud; kommunKommunens smørrebrød som kan holde sig i ti dage. (Privatfoto)
Følg Samfund

For en uge siden smagte politikere i Guldborgsund Kommune det smørrebrød, som bringes ud til kommunens ældre borgere, og det fik faktisk flere til at foreslå. at ældremaden også skulle serveres i rådhusets kantine. Heriblandt Bo Abildgaard (S) og Poul-Henrik Pedersen (G), der, sammen med en masse af Folketidendes læsere, mente, at det var en udmærket idé at servere smørrebrødet, der kan være op til ti dage gammelt, når den ældre sætter tænderne i det.

Men den idé dræber kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune nu.

- Vi har en velfungerende kantine, som vi er meget glade for, så det er ikke noget, der umiddelbart bliver aktuelt, siger Claus Thykjær til Ekstra Bladet.

- Men hvorfor egentlig ikke? Det ville da sende et godt signal til borgerne, hvis I spiste det samme som de ældre?

- Vi har fået det serveret på rådhuset, og det smager faktisk udmærket. Men så ville vi skulle lukke en kantine, hvor vi har medarbejdere gående, som ville miste deres arbejde.

Svigermor mistede appetiten

At maden smager udmærket er alle dog ikke enige i.

For en måned siden valgte 62-årige Vibeke Nielsen at opsige aftalen med Guldborgsund Kommune om ældremad på vegne af sin svigermor Bodil Nielsen, der havde tabt sig efter, hun blev en del af madordningen. Af kommunen fik 89-årige Bodil Nielsen indtil da én gang ugentligt leveret både frokost og aftensmad til syv dage. Frokosten bestod netop af smørrebrød, mens aftensmaden var en vakuumpakket færdigret, der kunne holde sig i mellem 10 og 18 dage.

- Jeg var meget bekymret, og jeg følte ikke, hun fik den næring, som hun har brug for. Hun fik madlede (kvalme, opkast og appetitløshed, red) af den mad, og til sidst fik hun det bare ikke spist, siger Vibeke Nielsen til Ekstra Bladet

Artiklen fortsætter under billedet

Her er færdigretten kommet ud af vakuumpakken og lagt på en tallerken. (Privatfoto)
Her er færdigretten kommet ud af vakuumpakken og lagt på en tallerken. (Privatfoto)
 

Derfor lavede de i stedet en aftale med den lokale slagter, som nu to gange om ugen leverer aftensmad til et par dage ad gangen. Til frokost sørger Vibeke Nielsen eller andre familiemedlemmer for, at der er indkøbt brød og pålæg, som Bodil Nielsen så får hjælp til at smørre.

- Jeg har aldrig set hende spise så meget mad som nu, og så er hun også virkelig kvikket op. Når man får den rigtige kost, så sker der noget med folk. Hun er blomstret helt op.

Ikke overrasket over kommunaldirektøren

Vibeke Nielsen har kun hovedrysten tilovers for, at kommunaldirektøren afviser, at smørrebrødet skal på rådhus-bordene.

- Jeg synes, det er for dårligt, at de ikke selv vil spise den mad, som de ældre får. Man kan ikke tillade sig at tilbyde de gamle noget, man ikke selv vil have.

- Jeg synes da, de selv skal spise den mad hver dag, så de kan finde ud af, hvordan kvaliteten er. Den finder de jo ikke ud af ved bare at spise maden én gang. Hvis de fik det hver dag, ville de finde ud af, at den mad, de gamle får, faktisk ikke er så god, siger svigerdatteren.

Hun er dog ikke overrasket over, at det bliver et 'nej tak' fra kommunaldirektør Claus Thykjær.

- Han ved da sikkert godt, at han på længere sigt også vil få madlede ligesom de gamle.

Artiklen fortsætter under billedet

62-årige Vibeke Nielsen har kun hovedrysten tilovers for, at kommunaldirektøren ikke vil have de ældres smørrebrød på rådhus-menuen. (Privatfoto)
62-årige Vibeke Nielsen har kun hovedrysten tilovers for, at kommunaldirektøren ikke vil have de ældres smørrebrød på rådhus-menuen. (Privatfoto)
 

At frygten for madlede skulle være grunden, afviser kommunaldirektøren:

- Det tror jeg ikke. Jeg har set den madplan, der er, og den ser ret varieret ud, mere varieret end jeg spiser hjemme hos mig selv.

- Det er ikke fordi, vi aktivt har fravalgt det. Men vi har allerede en kantine, som vi er tilfredse med.

Ældremad: Så dyr er den i din kommune

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller