Kommunalt ansat: - Jeg drikker for meget, kan jeg få hjælp anonymt?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det begyndte med lidt vin før sengetid, for lige at dulme den indre uro – nu står den på vodka og et råb om hjælp fra den anonyme brevskriver. Foto: Shutterstock.com
Det begyndte med lidt vin før sengetid, for lige at dulme den indre uro – nu står den på vodka og et råb om hjælp fra den anonyme brevskriver. Foto: Shutterstock.com

Hej Puk

Jeg har hørt om folk, der opsøgte anonyme rådgivninger, hvor de troede, at de kunne få hjælp, uden at de skulle henvende sig til kommunen med private oplysninger.

Jeg har selv brug for hjælp, men ønsker at være fuldstændig anonym, da jeg har for meget at miste, hvis den anonyme rådgivning kontakter kommunen. Jeg arbejder nemlig selv i kommunen i en stilling, hvor jeg kan risikere at blive fyret, udskammet eller på anden vis kan risikere mit omdømme. Mine børn kan også lide skade.

Sagens kerne er, at jeg kæmper med en indre uro, som måske er stress og angst, og jeg behandler den selv med alkohol om aftenen, inden jeg skal sove. Det begyndte med et par glas vin og gik over i nogle små glas vodka. Nu kan jeg bare mærke, at det er ved at komme ud af kontrol, og det gør mig bange, da jeg ikke har været alkoholiker eller haft et misbrug før.

Jeg ved, at jeg har brug for hjælp, men det med at henvende mig til en kommunal eller statslig alkohol-rådgivning, selvom de siger, den er anonym – det er jeg slet slet ikke tryg nok ved.

Hvad vil du råde mig til at gøre?

Med venlig hilsen

Den anonyme

 

Kære anonyme
Jeg har flere gange været inde i sager om dette emne: Kan man være sikker på at forblive anonym i en anonym rådgivning?

Til det er der kun et svar: Som offentligt ansat har man tavshedspligt, men tavshedspligten kan ophæves i de tilfælde, hvor det for eksempel kan have særlig interesse for befolkningen, eller hvis det for eksempel overgår hensynet til et barn eller en person, der lider skade eller er udsat for omsorgssvigt, vold eller anden form for overgreb.

Til det kan man sige, at det jo er meget individuelt fra ansat til ansat, hvad de opfatter, som for eksempel børn, der lider overlast. Lider dit barn overlast, ved at du drikker alkohol om aftenen?

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Hvis den ansatte – der skal ’bedømme’ sagen – selv kommer fra en familie, hvor der har været en udbredt alkoholkultur, vil sandsynligheden for, at hun mener, at barnet lider overlast, være mindre, end hvis det er en ansat, der kommer fra en familie, hvor der aldrig var blevet drukket. Så fagpersoners antagelser og analyser er forskellige – de burde ikke være det, men sådan er virkeligheden altså.

Så i forhold til din egen ’sag’ har rådgiverne tavshedspligt, men når du så har hjemmeboende børn under 18 år, så har de samtidig oplysningspligt – og det er netop her, tingene kolliderer – når der er børn. Og det er vel også det, du selv har i tankerne.

Hvis du på den baggrund ikke er tryg ved at henvende dig, selv om du faktisk har brug for hjælp, så vil jeg anbefale, at du begynder med at gå til din egen læge og får en recept på antabus.

Samtidig vil jeg anbefale, at du beder lægen om en henvisning til en psykolog – hvis du ikke har adgang via en sundhedsforsikring, som mange offentligt ansatte jo har. Psykologen er vigtig, for hun kan hjælpe med at få bearbejdet det, der har ført til, at du dulmer din indre uro/stress med alkohol.

Det vigtigste er, at du får noget hjælp – og egen læge kan mange gange hjælpe med mere, end man lige går og tænker over.

Jeg ønsker dig det bedste.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Børn af forældre med et overforbrug af alkohol bliver fem gange hyppigere fjernet fra forældrene end andre børn, oplyser Blå Kors.

Voksne børn af en alkoholmisbruger har en brugsrate af sundhedssystemet, som er op til fire gange større end hos den almene befolkning, oplyser Blå Kors.

860.000 danskere er storforbrugere af alkohol og drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler.