Kommune betalte 10.000 for A4-kunst: Nu vil kunstneren give alle andre det gratis

Manden bag værket 'Dødsfald' solgt til Københavns Kommune vil lægge det ud på nettet, så alle kan printe det

Her to af de i alt 20 A4-ark. Foto: Jakob Jakobsen/Kunsthal Charlottenborg
Her to af de i alt 20 A4-ark. Foto: Jakob Jakobsen/Kunsthal Charlottenborg

Har du været forelsket i de 20 A4-ark solgt til Københavns Kommune for 10.000 kroner, som har vakt forargelse hos adskillige politikere, så er der godt nyt:

Kunstneren Jakob Jakobsen vil nemlig lægge sit værk 'Dødsfald' ud gratis, så alle kan printe de 20 ark og arrangere dem, som de vil.

- Det har egentlig været tanken med værket fra start. Jeg synes, kunst er ved at blive en luksusvare. Meget få har råd til at købe kunst, og der er meget snobberi forbundet med det. Men jeg synes egentlig, at kunst burde være tilgængeligt for mange flere, og derfor ville jeg gerne lave noget, som alle kunne få, hvis de ville, siger Jakob Jakobsen til Ekstra Bladet.

10.000 kr. for 20 hvide A4-ark: - Sviner med skatteydernes penge!

Værket vil blive lagt ud som PDF formentlig i løbet af i morgen, onsdag, i forbindelse med en fernisering på Kunsthal Charlottenborg, hvor værket skal udstilles, fortæller Jakob Jakobsen.

Død
Værket består af 20 hvide A4-ark, hvor der på hvert står en enkelt sætning med en nulevende politiker som for eksempel 'Lars Løkke er død', 'Birthe Rønn Hornbech er død' osv.

Selvom Københavns Kommune har betalt 10.000 kroner for værket, finder Jakob Jakobsen det ikke problematisk at gøre det gratis.

- Københavns Kommune har jo fået en speciel version, hvor jeg skriver navnet på værket samt min underskrift på en af arkene, og så er 10.000 kroner ingenting for et kunstværk.

- Og så har det som nævnt været meningen fra start, og da Københavns Kommune købte værket, var det også udstillet som havende det formål, at det skulle gøres tilgængeligt for alle at downloade det. Så det er min klare opfattelse, at Københavns Kommune var klar over det, da de købte det.

Ændrer intet
En af dem, der sidder i Københavns Kommunes billedkunstudvalg, og som stemte for at købe værket til kommunens samling, mener stadig, at værket var et godt køb, selvom det nu bliver gratis.

Kunstner bag kontroversielt værk: - Det er bare ord

- For mig ændrer det ingenting. Jeg ville også gå ind for at købe det i dag, selvom det allerede lå gratis på nettet. Jeg synes grundlæggende, det er et utrolig sympatisk projekt og at kunstnere skal have penge for det, de laver, siger Michael Thouber, direktør for Kunsthal Charlottenborg.

'Omvendte Muhammedtegninger'
Selv er manden bag værket overrasket over, hvor meget ballade de 20 A4-ark har kastet af sig.

- Efterfølgende har jeg tænkt over værket lidt som de omvendte Muhammedtegninger på den måde, at de magtfulde denne gang har følt sig krænket, hvor det med Muhammedtegningerne var de svageste, der blev krænket, men blot fik besked på, at de skulle holde mund. Så det har været sjovt at se, at også de magtfulde har denne her krænkelsesparathed, der er i vores samfund, siger Jakob Jakobsen.

Udover, at Københavns Kommunes værk vil skille sig ud fra de gratis ved at være signeret af Jakob Jakobsen, vil det også kun være Københavns Kommune, der på nuværende tidspunkt har ret til at udstille værket offentligt, fortæller Michael Thouber.

- Man kan sammenligne det med, at du gerne må spille andre kunstneres musik hjemme i din have til en grillfest, men du må ikke spille en koncert på Rådhuspladsen med den selvsamme musik.

Jakob Jakobsen afviser dog ikke, at værket ikke bliver solgt til flere.

- Hvis flere vil betale 10.000 kroner for det, skal de være velkomne til at købe det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær