Kommune bruger 1,3 millioner kroner på studietur

PAMPERI ELLER GOD IDÉ: 52 medarbejdere fra Mariagerfjord Kommune rejser på studietur i Canada for at udvikle samarbejdet inden for børne- og ungeområdet

Formand Svend Madsen (V) fra udvalget for børn og familier i Mariagerfjord Kommune mener ikke, at det er fråds at sende 52 ansatte i kommunens organisation på studietur til Canada.
Formand Svend Madsen (V) fra udvalget for børn og familier i Mariagerfjord Kommune mener ikke, at det er fråds at sende 52 ansatte i kommunens organisation på studietur til Canada.
Følg Samfund

52 personer fra Mariagerfjord Kommune i Himmerland skal deltage i en omdiskuteret studietur til provinsen Ontario i det centrale Canada. Prisen for rejsen løber op i mindst 1,3 millioner skattekroner.

Ifølge dknyt vil studieturen, der foregår over seks dage i begyndelsen af oktober, koste 25.000 kroner pr person, hvilket svarer til 4.167 kroner om dagen. For at få råd til turen i et budgetår, hvor kommunen med godt 42.000 indbyggere, hvoraf de 12.000 bor i hovedbyen Hobro, skal spare syv millioner kroner i 2017, har initiativtagerne tænkt kreativt, hvad angår finansieringen.

18 skole- og dagtilbudsledere har således frivilligt givet afkald på deres resultatløn, mens medlemmerne af børne- og familieudvalget afstår fra at deltage i børne-topmøderne de næste to år i Kommunernes Landsforenings regi. Desuden bruger Mariagerfjord Kommune flere allerede budgetterede kursus- og udviklingsmidler på Canada-turen i stedet for andre tiltag.

Flere andre danske kommuner såsom naboerne fra Randers har også været på studietur i det centrale Canada, fordi Ontario-provinsen er kendt for at være fremme i skoene inden for skole- og børne- og ungeområdet.

- Jeg forstår ikke, hvorfor så mange herfra skal rejse helt der over. De burde i stedet for at bruge så mange skattekroner begynde med at trække på de erfaringer, som kollegerne fra Randers fik på deres tur, påpeger Jan Andersen, medlem af byrådet i Mariagerfjord Kommune for Dansk Folkeparti, over for Ekstra Bladet.

Kommunal studietur til New Zealand: Hvad bilder i jer ind?

10-15 deltagere havde været ok
Jan Andersen er samtidig medlem af økonomiudvalget, og han undrede sig over, at han først så sent som i juni i år blev oplyst om den forestående studietur.

- Det blev kun et punkt på næste mødes dagsorden inden sommerferien, fordi jeg bad om det. I juni fik vi bare en orientering om, at sådan blev det, siger Jan Andersen, der afviser, at han er ude efter billige point i en sag, som notorisk har potentiale til at forarge mange skatteydere.

- Jeg har selv været på udvalgstur i Istanbul, så jeg kan sagtens se fordelene ved at hente viden og inspiration ude fra. Men jeg fastholder, at 52 personer er rigtig mange at sende afsted fra en kommune af vores størrelse. 10-15 stykker havde været mere spiseligt, tilføjer Jan Andersen.

Formand for udvalget for børn og familier, Svend Madsen (V), har som en af de i alt syv politikere fra hans udvalg, som deltager på turen, et andet syn på sagen.

- Kan du ikke godt forstå, at nogen mener, at 52 personer er mange at sende på sådan en tur?

- Vi kunne selvfølgelig sagtens have valgt at tage færre personer med på turen, men så ville det ikke have samme effekt, og vi ville ikke på samme måde komme ud over kanten med den viden og inspiration, vi får med hjem, siger Svend Madsen til Ekstra Bladet.

Fire procent af alle
De 52 rejsedeltagere udgør fire procent af den samlede organisation i Mariagerfjord Kommune, herunder skoler, fritidsordninger og børneinstitutioner.

- Vi vil lære fra de bedste, og jeg synes, vi finansierer rejsen på en anstændig måde ved at prioritere midler fra andre aktiviteter væk til fordel for det her.

- Ja, det er stadig mange skattekroner, men vi bruger dem på en god måde, mener Svend Madsen.

Et andet byrådsmedlem, Melanie Simick fra Alternativet, har også kritiseret Mariagerfjord Kommune for med studieturen at sende et uheldigt signal til borgerne i en tid, hvor alle andre bedes om at spare.

- Jeg er også aktiv i det private erhvervsliv. Derfra ved jeg, at det er lige så vigtigt at have motiverede og opdaterede medarbejdere også i kommunalt regi. Der er ingen forskel, siger Svend Madsen.

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.